SPANIA. Oficiul Notariatului găzduiește un seminar UE privind accesul la justiție al persoanelor cu dizabilități

Consiliul General al Notarilor (CGN) a găzduit seminarul „Garantarea accesului la justiție pentru persoanele cu dizabilități. Identificarea lacunelor în formarea profesioniștilor din domeniul juridic”. Participanții au subliniat faptul că sectorul persoanelor cu dizabilități din Europa ajunge la 80 de milioane de persoane, aproape 25% din populație. Acest forum face parte din proiectul „Just For All”, cofinanțat de Programul Justiție al Uniunii Europene (2014 – 2020) și a fost organizat de Institutul pentru Drepturile Omului al Universității „Carlos III”, ONCE Foundation, Editura Thomson Reuters, Aranzadi, și Uniunea Internațională a Notarilor.

CONVENȚIA NAȚIUNILOR UNITE PRIVIND DIZABILITATEA ESTE O IDEE PROGRAMATICĂ; ÎN MEDIUL JURIDIC, MEDIEREA DE CĂTRE JURIȘTI ESTE FUNDAMENTALĂ ATUNCI CÂND SE APLICĂ ACEST TIP DE STANDARDE, IDEALUL JUSTIȚIEI NU POATE FI ATINS PENTRU CĂ ESTE O VALOARE ABSOLUTĂ, DAR PUTEM APLICA MĂSURI CONCRETE, ÎNCERCĂM SĂ REALIZĂM ACTIVITATEA NOTARIALĂ CU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI ȘI FAMILIILE LOR, FĂCÂNDU-LE UN FEL DE «COSTUME PERSONALIZATE» CU DIFERITE FIGURI DE PROTECȚIE RĂSPUNZÂND SCOPULUI FINAL AL LEGII CARE ESTE APĂRAREA PERSOANEI. ACEST GRUP ESTE UN PUNCT DE REFERINȚĂ PENTRU CARE TREBUIE SĂ NE UITĂM ȘI, AȘA CUM MULȚI PĂRINȚI AI PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI SPUN, AR TREBUI SĂ FIM FOARTE RECUNOSCĂTORI PENTRU CEEA CE PUTEM ÎNVĂȚA DE LA EI.

José Ángel Martínez Sanchiz

Președintele CGN

CONCLUZIILE OBȚINUTE ÎN ACEST SEMINAR VOR REVENI LA UN CURS ONLINE PENTRU UNIUNEA EUROPEANĂ, CARE VA FI DISPONIBIL ÎN TOATE LIMBILE COMUNITĂȚII.

Pablo Caruana

Șeful Relațiilor Instituționale la Thomson Reuters, Aranzadi

DREPTUL LA ACCESUL LA JUSTIȚIE ESTE UNUL DINTRE CELE MAI IMPORTANTE PUNCTE ALE CONVENȚIEI ONU PRIVIND PERSOANELE CU HANDICAP. FORMAREA OPERATORILOR LEGALI ESTE UNUL DINTRE CELE MAI IMPORTANTE PUNCTE ÎN APĂRAREA ACESTEI LEGI.

Rafael de Asis

Directorul Institutului Universitar „Bartolomé de las Casas” al Universității „Carlos III” din Madrid

ACCESUL DEPLIN LA JUSTIȚIE ESTE O PROBLEMĂ ÎN CURS DE DESFĂȘURARE PENTRU CELE 80 DE MILIOANE DE PERSOANE CU DIZABILITĂȚI DIN UNIUNEA EUROPEANĂ, CIRCA DOUĂZECI ȘI CINCI LA SUTĂ DIN POPULAȚIA COMUNITĂȚII ESTE LEGATĂ DE ACEST SECTOR. PROIECTUL «PENTRU TOȚI» VA OFERI FORMAREA OPERATORILOR LEGALI PENTRU A ATENUA ACEASTĂ SITUAȚIE.

Miguel Ángel Cabra de Luna

Directorul alianțelor, relațiilor sociale și internaționale ale Fundației ONCE și patronul Fundației Aequitas al CGN

SURSA: NOTARIADO.ORG