În
viața personală înfruntăm cu toții provocări pe care, în urmă cu doar câțiva
ani, nici măcar nu ni le-am fi imaginat.
Pe
fiecare dintre noi ne-a
Victor Dan Zlătescu s-a născut la data de 25 octombrie 1933 la București. Părinții săi au fost avocatul Dobre Zlătescu și Sofia Zlătescu (născută Murgescu), fiica unor vechi boieri moldoveni.
În anul 1951 a absolvit Liceul Teoretic nr. 8 din București, după care s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității din București, ale cărei studii le-a terminat cu diplomă de merit în anul 1956.
În anul 1956 și-a început profesia de avocat, profesând ca stagiar pe lângă avocatul Adrian-Dumitru Dobrovici. Apoi a ocupat profesia de consilier în cadrul Arbitrajului Ministerului Minelor și Energiei Electrice, iar apoi pe cea de consultant științific la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române.
A obținut titlul de doctor în anul 1967 în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, teza sa având tema „Contractele de furnizare a energiei electrice și termice”. În anul 1971 a absolvit cursurile Universității de Drept de la Strasbourg, de unde a obținut diploma superioară de drept comparat.[1]
Activitatea sa din cadrul Institutului de Cercetări Juridice a încetat în anul 1969 și după trei ani de activitate la Direcția juridică a Consiliului de Stat (1969 – 1972), în calitate de consultant de specialitate, Victor Dan Zlătescu a fost numit în anul 1972 în funcția de secretar științific în proaspăt reînființatul Consiliu Legislativ (al doilea din istoria țării, care a funcționat în perioada 1971 – 1989).
A ocupat funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, iar în perioada 1992 – 1998 pe cea de judecător al Curții Constituționale a României. Victor Dan Zlătescu a adus o imensă contribuție în funcționalitatea și bazele acestei instituții, precum și la crearea și perfecționarea jurisprudenței Curții Constituționale și la sincronizarea practicii acesteia cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.
Începând din anul 1990 a predat în calitate de profesor universitar cursurile de drept civil (partea generală), drept comparat, precum și legistică formală. S-a numărat printre fondatorii Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, ai Universității Ecologice din București și ai Uniunii Juriștilor Democrați.
A fost inițiatorul primelor cursuri de legistică formală și al marilor sisteme de drept contemporan în învățământul superior: „Legistica formală” la Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA – și respectiv „Mari sisteme de drept contemporan” la Facultatea de Drept a Universității Ecologice.
A făcut parte din numeroase asociații juridice, atât din țara noastră, cât și din alte țări, spre exemplu: membru în Consiliul general și președinte al Secției de dreptul familiei a Uniunii Internaționale a Organismelor Familiale (Paris); membru al Societății Franceze de Legislație Comparată – (1981, Paris); vicepreședinte al Asociației Studenților și Foștilor Studenți în Drept Comparat (Strasbourg, 1972 – 1980); membru al Asociației de Drept Internațional – ILA (Londra); membru al Comisiei de demografie a Academiei Române (1990); președinte fondator al Asociației pentru Națiunile Unite din România (ANUROM) (1991); președinte și fondator al Asociației „Family Forum” (1992).
Victor Dan Zlătescu a decedat la data de 5 noiembrie 2000 în București.
Este considerat fondatorul școlii moderne de
drept comparat în România. Victor Dan Zlătescu a îndeplinit funcția de secretar
științific și apoi cea de președinte al Societății Române de Drept Comparat.
Este autorul mai multor cărți de drept comparat, printre care amintim Garanțiile
creditorului (Editura Academiei, București, 1970), Cahiers de droit
comparé, L’association internationale des étudiants en droit comparé
(Strasbourg, 1971), La reconnaissance et la mise en oeuvre des droits
économiques et sociaux (Bruxelles, CIDC, 1972), Unitatea economică de
stat și personalitatea juridică (București, Editura Științifică și
Enciclopedică, 1979), Legal Aspects of Joint Ventures in Eastern Europe (Deventer, Editura Kluwer, 1981), Instituții de drept privat. Curs
(București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, 1991), Teoria
marilor sisteme contemporane de drept. Curs (București, Universitatea
Athenaeum, 1992).[2]
[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Dan_Zl%C4%83tescu
[2] http://www.euroavocatura.ro/dictionar/319575/Victor-Dan_Zlatescu
În
viața personală înfruntăm cu toții provocări pe care, în urmă cu doar câțiva
ani, nici măcar nu ni le-am fi imaginat.
Pe
fiecare dintre noi ne-a
O ABORDARE*
CONFERINȚĂ ȚINUTĂ LA CAMERA NOTARILOR DIN MADRID, SALA ACADEMICĂ, ÎN DATA DE 24 IANUARIE 2019
*
Această contribuție reprezintă rezultatul Proiectului de Investigație I+D+i
finanțat