Un update necesar: de la furnizori de încredere, la furnizori de încredere digitală

Am demarat noul an în forță, începând, chiar din primele zile ale acestuia, pregătirea și mai apoi consumarea unei întâlniri de lucru necesare și binevenite cu reprezentantul entității care asigură expertiza tehnologică și digitală a notariatului francez, directorul general adjunct responsabil cu relațiile externe al Grupului ADSN, dl François-Xavier Bary[1]. Discuțiile concrete, la obiect au reunit în jurul mesei, alături de oaspetele francez, colegi notari din echipa de conducere a Uniunii și echipa de informaticieni a CNARNN-Infonot.

Pentru mine a fost un adevărat regal să urmăresc schimbul animat de informații și opinii profesionale centrat pe experiența birourilor notariale din Franța în materie de implementare a noilor tehnologii. În doi ani de pandemie, colegii francezi au ars etape importante din parcursul către reconfigurarea digitală a profesiei. Actul autentic electronic, consimțământul la distanță, videoconferința, tehnologia blockchain pentru arhivarea certificărilor de semnătură a actelor etc. au devenit parte a activității cotidiene. Experiența lor în utilizarea acestor noi instrumente de lucru ne este deosebit de utilă: definim bune practici, evităm greșeli, economisim timp prețios și resurse, venind în întâmpinarea nevoii de modernizare a profesiei cu soluții inovative și sigure. Ceea ce ne preocupă prioritar nu este atât bifarea „înainte de termen” a obiectivelor din strategia de digitalizare a profesiei, cât securizarea absolută a acestui proces pentru toți actorii implicați.

Era digitală vine la pachet cu noi responsabilități pentru noi, notarii publici. Prin însăși esența activității pe care o desfășurăm, ne-am poziționat, tradițional, ca furnizori de încredere, garantând legalitatea și siguranța circuitului juridic și ale celui economic. Mai nou, încrederea cu care am fost învestiți dobândește valențe digitale.

În ce sens? În relația de încredere cu notarul, clienții se bazează pe gestionarea responsabilă și profesionistă a datelor personale și a informațiilor de natură privată. În contextul digitalizării, încrederea în corectitudinea și confidențialitatea actului notarial trebuie să fie augmentată cu încrederea în siguranța noilor instrumente de lucru și a rețelelor telematice. Pentru persoana care trece pragul biroului notarial, garantul fiabilității, credibilității și securității noilor tehnologii este notarul și nimeni altcineva. Așadar, acesta devine inclusiv furnizor de încredere digitală.

Într-o economie globală bazată pe interconectivitatea crescândă a tuturor activităților umane, încrederea digitală este o necesitate. Încrederea în tehnologie – și aici mă refer inclusiv la încrederea noastră în instrumentele de lucru digitale, ca profesioniști – este condiționată de siguranța pe care aceasta o oferă în ceea ce privește confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea sistemelor conectate. Poate fi garantată această siguranță și dacă da, de către cine?

Istoricul celor aproape 15 ani de modernizare a profesiei, având ca bornă de început înființarea Registrelor Naționale Notariale, ne învață că nu există garanții pentru atingerea cu succes a obiectivelor, ci doar acțiuni care cresc sau reduc șansele reușitei. Atitudinea potrivită înfruntării riscurilor și provocărilor revoluției digitale constă în abordarea anticipativă a transformărilor printr-o strategie de securitate cibernetică clară și bine structurată, scut protector al reputației profesiei notariale de garant al contractului social. Notariatul român are o asemenea strategie, în centrul acesteia situându-se CNARNN-Infonot, motor al dezvoltării noilor tehnologii și al securizării utilizării acestora, dar mai ales furnizorul nostru de încredere digitală. Contez 100% pe simbioza dintre specialiștii IT ai Centrului de date și profesioniștii în drept și practică notarială ai Uniunii. Împreună, formăm o echipă imbatabilă, transformând complexitatea și volatilitatea caracteristice schimbărilor de anvergură în claritate, viziune și înțelegere.


[1] Trimitere la pagina de Eveniment.