Încheiem
un an cu totul și cu totul ieșit din comun în care fiecare dintre noi și toți
laolaltă am fost puși în fața unei
Continuitate, unitate, dialog, prudență, transparență, reziliență – acestea sunt cuvintele-cheie care, în opinia mea, definesc direcțiile strategice de evoluție ale notariatului român în anul 2021.
CONTINUITATEA are valențe multiple: continuitatea activității profesionale la standardele de calitate, eficiență și siguranță ale actului notarial așteptate de cetățeni, mediu de afaceri și autorități publice; continuitatea formării profesionale în spiritul novator al erei digitale adresată notarilor activi, personalului auxiliar al birourilor notariale, dar și noilor generații de juriști care bat la ușile profesiei; continuitatea inovațională și a adoptării noilor tehnologii în activitatea notarială, având ca obiectiv simbioza optimă între garanția de legalitate și expertiza pe care doar factorul uman le poate asigura actului notarial și performanțele digitalizării în materie de optimizare a proceselor, de garantare a securității bazelor de date, de economie de timp și costuri. În final, dar nu în ultimul rând, am în vedere și continuitatea parteneriatului cu instituțiile abilitate ale statului în vederea prevenirii și combaterii spălării banilor și a altor activități aflate la limita legalității.
Activăm, în 2021, în același context general lipsit de predictibilitate și siguranță ca și în 2020. Durata pandemiei și efectele cumulate ale acesteia în plan economic, financiar social și (prin reverberație) politic sunt marile necunoscute cu care suntem nevoiți să operăm în absolut toate aspectele implicate de exercitarea profesiei noastre. Din fericire, avem deja experiența anului care a trecut. Ne-am organizat și oarecum ne-am rodat în acest inedit și nedorit mod de a profesa în condiții de distanțare socială, măsuri sanitare draconice și reorganizare a activității personalului birourilor notariale. Am avut costuri, fără îndoială, dar, cu sprijinul organizației profesionale care ne reunește, ne-am atins obiectivul de asigurare a continuității, cu multiplele valențe anterior menționate. Vom continua să perseverăm în această direcție, sperând și tinzând la normalizarea vieții sociale și a existențelor noastre individuale.
Până atunci însă, avem de gestionat prezentul și viitorul pe termen scurt și mediu ale breslei noastre profesionale. Mă gândesc aici
în primul rând la organizarea alegerilor pentru desemnarea structurilor de conducere ale Camerelor, precum și a celor ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. Avem de pregătit un congres, de schițat în detaliu parcursul de perspectivă al profesiei, de anticipat evoluții, de elaborat strategii și planuri concrete. Toate acestea în funcție de desfășurarea evenimentelor interne și internaționale, aflate, de asemenea, sub semnul impredictibilității.
Din această perspectivă, UNITATEA, DIALOGUL, PRUDENȚA și TRANSPARENȚA sunt premise absolut necesare în abordarea foii de parcurs mai sus descrise. Ideile și inițiativele constructive, flexibilitatea mentală și deschiderea către schimbare și modernizare sunt bine-venite și vă adresez tuturor invitația de a participa activ la consolidarea profesiei notariale, proces pe care ni-l dorim neîntrerupt, indiferent de turbulențele mediului extern. Doar în acest fel notariatul român va dezvolta REZILIENȚA dorită și necesară într-o lume post corona-criză, oferind garanția de legalitate care trebuie asigurată în interesul societății și alstatului, atât în momentele obișnuite, cât și în momentele excepționale și neprevăzute.
Încheiem
un an cu totul și cu totul ieșit din comun în care fiecare dintre noi și toți
laolaltă am fost puși în fața unei
Rezumat:
Contractul de vânzare al unui imobil autentificat
de notarul public nu constituie titlu executoriu pentru obligația vânzătorului
de a-l preda liber, la termenul stipulat în