Să facem distincție între publicațiile care promovează știința dreptului și publicaţiile cu rol strict informativ, ce sunt și ele necesare, dar care nu
Take Ionescu ( pe numele său adevărat, Dumitru Ion) s-a născut la data de 13 octombrie 1858 la Ploiești, fiind al doilea fiu al unei familii de negustori, Gheorghe și Eufrosina Ion.
A absolvit liceul Sf. Sava din București, iar apoi a studiat dreptul la Universitatea din Paris (între anii 1875 și 1879), iar apoi a obținut titlul de doctor în drept, teza sa având subiectul De la condition de l’enfant naturel dans la legislation romaine.[1]
La scurtă vreme după întoarcerea sa în țară, a devenit membru al Baroului Ilfov și a ajuns cunoscut pentru deosebitele sale discursuri. În aceeași perioadă și-a început și cariera politică, devenind deputat pe listele Partidului Național Liberal.
În anul 1891 s-a înscris în Partidul Conservator, urmând a ocupa, după puțină vreme funcția de ministru al cultelor și instrucțiunii publice.
Take Ionescu a avut și o prestigioasă carieră jurnalistică. A colaborat cu publicații precum Românul, Epoca, La Liberté Roumaine, Dreptatea, Timpul, La Roumanie, Universul și altele. În perioada 1883 – 1898 a fost corespondentul revistei Times la București.
În data de 3 februarie 1908 a fondat Partidul Conservator-Democrat, după ce și-a adus contribuția la prima scindare reală din istoria Partidului Conservator.
Între 14 octombrie 1912 și 31 decembrie 1913, în cadrul celui de-al doilea cabinet condus de Titu Maiorescu, lui Ionescu i-a fost încredințat portofoliul Internelor. În perioada în care s-a aflat la conducerea acestui minister, a înființat Biblioteca de specialitate a Ministerului de Interne și a elaborat și promovat „Regulamentul de circulație a automobilelor”.
Formațiunea politică aflată sub conducerea lui Take Ionescu și-a schimbat de atât de multe ori denumirea încât deține un record în sensul acesta.
În calitate de susținător al Antantei, T. Ionescu a militat pentru neutralitatea României în cadrul primului conflict mondial.
În perioada 17 decembrie 1921 – 17 ianuarie 1922 a ocupat funcția de prim-ministru al României.
În urma unei excursii în Italia s-a molipsit cu febra tifoidă și s-a stins din viață în data de 21 iunie 1922.
Printre lucrările lui T. Ionescu
menționăm: La cession des créances, Paris, 1878, De la condition de
l’enfant naturel dans la législation romaine, Paris, 1881 , Discursuri
parlamentare, București, 1887, La politique étrangère de la Roumanie,
București, 1891, Cestiunea macedoneană, București, 1897, Deux ans de finances
roumaines : 1899-1901, Pro Domo,
București, 1902[2].
Regele Carol I a susținut în repetate rânduri că
„Take
Ionescu este omul cel mai inteligent din timpul domniei
mele”.
[1]https://ro.wikipedia.org/wiki/Take_Ionescu
[2]http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Take_Ionescu
Să facem distincție între publicațiile care promovează știința dreptului și publicaţiile cu rol strict informativ, ce sunt și ele necesare, dar care nu
Notar public Maria CAZAN Camera Notarilor Publici București
Soţul supravieţuitor preia fără plată, înainte de partajul moştenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, deţinute