Să ne amintim de limba latină!

Adhuc sub iudice lis est este o referire la faptul că disputa nu este închisă, iar problema nu este clarificată. În traducere ar însemna: „Procesul este în curs de judecare.” Expresia o regăsim în Ars poetica și îi aparține lui Horațiu.

Abyssus abyssum invocat este o expresie figurativă ce își are originea într-un psalm al regelui David și semnifică o atenționare. „O prăpastie cheamă alta prăpastie”, ceea ce ar însemna că orice greșeală atrage după sine altă greșeală.

Beneficium accipere, libertatem est vendere. Acest aforism atribuit lui Publilius Syrus, scriitor latin de maxime, reprezintă, de fapt, o avertizare, în sensul în care, dacă accepți un favor, îți vinzi libertatea.

Publilius Syrius a fost un sclav adus în cetatea Romei care s-a remarcat prin inteligență și talent. Reușind să îl impresioneze pe stăpânul său, a obținut eliberarea, devenind educatorul acestuia.

Aurea mediocritas sau „aurită este calea de mijloc” este un vers a lui Horațiu, scris în Ode. Versul face referire la modestie, echilibru, moderație. Acest concept este întâlnit și la filosoful Greciei antice, Aristotel.

Aquila non capit muscas este similar cu De minimis non curat praetor și reprezintă crezul că temele și lucrurile mărunte nu trebuie să-i preocupe pe oamenii de seamă și pe conducători.

Age, libertate Decembri utere reprezintă o expresie pe care o regăsim în Satirae, al căror autor este Horațiu. Expresia reprezintă un îndemn la folosirea libertății de acțiune oferite temporar și limitat. Aceasta are la bază obiceiul tradițional de a se oferi la Roma, în timpul Saturnaliilor (mijlocul lui decembrie), libertate sclavilor de a-și critica stăpânii și de a fi serviți de aceștia.