„Sunt
sigur că dreptul, prin slujitorii săi, pregătiți în universitățile românești și
universitățile străine, își va îndeplini în viitor menirea sa în folosul
societății.”
Stanciu
Cărpenaru s-a născut
Pagini realizate de:
THEODORA IONESCU • Consilier juridic al Direcţiei juridice, legislaţie şi studii notariale UNNPR
ALEXANDRA-MARIA DUMITRESCU • Secretar de redacție al Buletinului Notarilor Publici
Conform site-ului www.knb.nl, Senatul a aprobat revizuirea Regulamentului Bruxelles II-bis. Revizuirea îmbunătățește cooperarea judiciară în cadrul UE, în special în domeniul protecției copiilor în cazurile de divorț și al impunerii măsurilor de responsabilitate parentală.
BRUXELLES II-BIS reprezintă piatra de temelie a cooperării judiciare în cadrul UE în domeniul competenței, recunoașterii chestiunilor matrimoniale și răspunderii parentale, inclusiv custodia, drepturile de acces și răpirea copilului. Revizuirea prevede o mai bună protecție a copiilor în litigiile transfrontaliere din domeniul dreptului familiei și divorțurilor în UE.
Această protecție mai bună este posibilă prin proceduri mai eficiente de combatere a răpirii transfrontaliere a copiilor de către părinți. În plus, un copil care își poate forma propria opinie are posibilitatea de a-și exprima opinia în timpul procedurii. Regulamentul permite, de asemenea, aplicarea rapidă a deciziilor în alte state membre și o mai bună cooperare între
autoritățile statelor membre.
SURSA: https://www.knb.nl/nieuwsberichten/herziening-van-justitiele-samenwerking-binnen-eu
OLANDA
Conform site-ului www.knb.nl, ministrul de finanțe Wopke Hoekstra și Ferdinand Grapperhaus, ministru de justiție și securitate, au prezentat luni abordarea lor națională privind spălarea banilor. Potrivit miniștrilor, față de regulile existente, este nevoie de mai mult pentru a-i împiedica pe infractori să spele bani.
„Spălarea banilor este o problemă foarte mare care trebuie rezolvată împreună”, spune Hoekstra. Colaborarea și schimbul de informații sunt importante pentru instituțiile Wwft. Acest lucru le permite să-și îndeplinească rolul de gatekeeper mai eficient. Miniștrii promovează cooperarea între bănci. Tranzacțiile care nu sunt considerate neobișnuite la o bancă pot indica într-adevăr spălarea banilor la alte bănci. Crearea unei liste negre a suspecților este, de asemenea, văzută ca un instrument important pentru eficacitatea rolului de gatekeeper al băncilor.
SURSA: https://www.knb.nl/nieuwsberichten/ministers-stimuleren-info-uitwisseling-tussen-wwft-instellingen
OLANDA
Conform site-ului www.knb.nl, implicarea notarului în crearea de societăți cu răspundere limitată are o contribuție utilă la prevenirea și combaterea abuzului persoanelor juridice.
Crearea unei societăți cu răspundere limitată este posibilă în viitor printr-un act notarial digital. Ministrul pentru protecție juridică Sander Dekker a spus acest lucru. Astfel, el răspunde la întrebările deputaților Michiel van Nispen și Mahir Alkaya (ambii SP) cu privire la instrumentele notariale de prevenire a fraudei.
Conform directivei europene „Utilizarea instrumentelor și proceselor digitale în contextul dreptului societăților comerciale”, statele membre trebuie să permită crearea digitală a anumitor societăți de capital. În Olanda, este în orice caz BVs. Potrivit Dekker, punerea în aplicare a
directivei va fi aliniată cât mai mult cu sistemul deja existent, incluzând și rolul notarului în crearea unei societăți cu răspundere limitată.
„Parțial, în contextul punerii în aplicare a directivei, este în curs de elaborare posibilitatea de a încorpora digital BV în Olanda printr-un act notarial digital”, a spus ministrul.
SURSA: https://www.knb.nl/nieuwsberichten/dekker-koerst-op-rol-notaris-bij-digitale-oprichting-bv
Conform site-ului notariat-francophone.org, o delegație compusă din Abdoulaye Harissou, secretarul general al ANF, Laurent Fritsch, delegatul Africii Subsahariene la Consiliul Superior al Notariatului Franței (CSN) și Bachir Dieye, consilier responsabil de Comisia pentru cooperare și dezvoltare din regiunea Africii și programe de tineret în Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), au desfășurat o misiune în Senegal, Dakar și Casamance pentru a promova acțiunea notariatului în favoarea statutului civil al copiilor.
Delegația a fost însoțită de Laurence Dumont, deputat pentru Calvados (Franța) și Michel Welterlin, producătorul documentarului „Copiii fantomă, o provocare pentru Africa”. Această misiune a fost organizată în parteneriat
cu Unicef Senegal. În Dakar, delegația s-a întâlnit cu directorul de stare civilă și Marie-Pierre Poirier, director regional al UNICEF pentru Africa de Vest și Centrală. Documentarul a fost examinat și dezbătut în prezența autorităților administrative, oficialilor și actorilor naționali și locali ai societății civile. Filmul a fost, de asemenea, vizionat în Thiès și Kolda din Casamance, una dintre locațiile de filmare. Întâlnirile oficiale cu autoritățile, prefecții regionali și primarii au arătat importanța problemei copiilor fără statut civil în Senegal și voința politică de a institui soluții eficiente, cu sprijinul partenerilor, cum ar fi notarii. Această misiune a fost transmisă de mass-media locală (emisiuni TV, ziare) și internațională (Le Monde Afrique, Ouest-France).
SURSA: http://notariat-francophone.org/2019/07/02/succes-de-la-12e-universite-du-notariat-africain-2-2/
„Sunt
sigur că dreptul, prin slujitorii săi, pregătiți în universitățile românești și
universitățile străine, își va îndeplini în viitor menirea sa în folosul
societății.”
Stanciu
Cărpenaru s-a născut
Notar public Maria CAZAN Camera Notarilor Publici București
Soţul supravieţuitor preia fără plată, înainte de partajul moştenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, deţinute