Responsabilitatea ca preț al măreției!

Trăim această realitate cu tot ce ne oferă bun sau rău. Sigmund Freud spunea că „visele sunt o proiecție a realității, iar realitatea o proiecție a viselor”, dar oricât de atrăgătoare este această definiție, nu pot să nu constat că de multe ori realitatea prezentă nu are nimic de-a face cu visurile și aspirațiile noastre.

Cu toate acestea continuăm să trăim, să luptăm, să ne lăsăm pradă emoțiilor și să privim spre viitor cu nostalgia trecutului.

Profesia noastră nu este produsul unei întâmplări, nu vine „de nicăieri” și nu se îndreaptă spre necunoscut.

Profesia de notar s-a construit temeinic și constant, cu efort, cu știință de carte, cu dragoste pentru oameni și prin utilitatea ei concretă.

La toate acestea au contribuit înaintașii noștri, contribuim și noi astăzi și vor contribui cei care în viitor vor practica această nobilă profesie.

Este evident că strategia de dezvoltator se bazează pe obiective concrete, pe etape definite clar și pe instrumente pe care noile tehnologii ni le pun la dispoziție.

Trebuie să recunoaștem că avem cu toții mai multe întrebări decât răspunsuri și mai multe temeri decât certitudini privind influența inteligenței artificiale în activitatea profesiilor juridice.

Cu toate acestea, conștienți de contextul în care ne aflăm, notarii publici folosesc noile tehnologii în mod firesc, iar Uniunea Națională a Notarilor Publici din România dezvoltă programe informatice complexe și performante.

Timpul nu stă în loc și tocmai din acest motiv orice proiect încheiat ne provoacă să ne gândim la ceea ce urmează, la proiectele viitoare.

Centrul de Date, Registrele Electronice Notariale, Programul INOT, Platforma Q-NOT, precum și celelalte programe dezvoltate de către UNNPR nu sunt un capăt de drum, sunt baza pe care construim viitorul în care beneficiarul este cetățeanul, iar notarul reprezintă acel profesionist util, empatic și de încredere, care folosind cu ușurință noile tehnologii, fără a afecta interesul public și al clientului, contribuie decisiv la ceea ce denumim tot mai des „justiție preventivă”. Să fim deci responsabili față de viitor, pentru că așa cum spunea Winston Churchill, „responsabilitatea este prețul măreției”.