REGLEMENTAT PRIN LEGEA nr. 216 din 14 iulie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și
Autor: Viorel Terzea
Reprezentând o componentă esențială a funcționalității circuitului civil, reglementarea dreptului de proprietate, consacrarea lui ca drept fundamental, stabilirea modalităților de restituire, reconstituire și constituire a proprietății private și a operațiunilor specifice din materia fondului funciar s-a realizat, în România anilor de după 1990, prin adoptarea unui pachet amplu de acte normative, parte din ele cu caracter reparator, cu rol de reformare a domeniului proprietății funciare.
Lucrarea Legile fondului funciar. Comentarii și explicații își propune comentarea analitică a normei de drept din perspectiva modificărilor legislative de fond funciar prin Legea nr. 264/2021 și Legea nr. 45/2018 și se dezvoltă punctual pe considerentele instanțelor naționale reținute în zona de neconstituționalitate și dezlegare a unor chestiuni de drept, pe referințele doctrinare publicate în materie, precum și pe jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.
A 5-a ediție a lucrării abordează teme de actualitate vizând stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, dispoziții privind terenurile proprietate de stat și unele prevederi speciale, corelația dintre procedura reconstituirii și procedura stabilirii dreptului de proprietate conform Legii nr. 10/2001, folosirea temporară sau definitivă a terenurilor în alte scopuri decât producția agricolă și silvică, retrocedarea terenurilor agricole sau forestiere, nulitatea actelor de reconstituire. Materialul cuprinde comentarii sintetice cu privire la modalitatea de interpretare a prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 169/1997 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 și Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, oferind soluții punctuale prin raportare la situațiile intervenite în practică.
Despre autor
Viorel Terzea, doctor în drept, este judecător la Curtea de Apel Pitești, Secția a II-a civilă și de contencios administrativ. Soluționează litigii în domeniul insolvenței, dreptului fiscal, achizițiilor publice, contenciosului administrativ etc.
Este membru în Consiliul editorial al revistei Tax Magazine, Solomon, și în Colegiul de redacție al Revistei române de executare silită, Universul Juridic.
Activitate științifică: autor sau coautor al unor cărți/monografii și articole de specialitate, cu precădere în materia dreptului civil, achizițiilor publice, dreptului fiscal și insolvență (selectiv):
Publicații:
Seminarii: participarea în calitate de expert în domeniul Noului cod civil la seminarii organizate la nivelul Curților de Apel în cadrul proiectului „Asistență pentru consolidarea capacității sistemului judiciar din România de a face față noilor provocări legislative și instituționale”.
Distincții:
Conferințe:
International Scientific Conference „History, Culture, Citizenship in the European Union”, 12th edition, Universitatea Pitești, cu prelegerea „Force majeure – excuse for contractual liability”;
Conferința internațională „Societatea întemeiată pe cunoaștere. Norme, valori și repere contemporane”, ediția a XV-a, Universitatea din Târgoviște, cu prelegerea „The deed of the creditor – cause for exoneration from contractual civil liability”.
REGLEMENTAT PRIN LEGEA nr. 216 din 14 iulie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și
Prof. univ. dr. VERGINIA VEDINAS
Președintele Institutului de Științe Administrative „Paul Negulescu”
Reglementând cadrul general pentru organizarea și
funcționarea autorităților și instituțiilor administrației publice, statutul
personalului