Primul pas

Această lume pare cumva inaccesibilă
oamenilor obișnuiți, copleșiți de înălțimea zidurilor ce trebuie trecute. Dar cred cu
sinceritate că primul pas trebuie exersat.
Cred că în fiecare zi și în fiecare loc există
această provocare.

Notar public prof. univ. dr. Bogdan Liviu CIUCĂ
Camera Notarilor Publici Galați

La data de 20 iulie 1969 aproximativ 500.000.000 de oameni au avut ocazia să-l vadă pe Neil Armstrong făcând primul pas pe lună. A fost acel fascinant moment când toți au putut auzi celebrele cuvinte: „un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru umanitate”.

În urmă cu 526 de ani, la data de 12 octombrie 1492, Cristofor Columb, navigator genovez, descoperă și face primul pas pe pământul Lumii Noi. Acest teritoriu a fost denumit ulterior… America!

În anul 1910, în luna octombrie, cu 30 de ani înainte de Heinkel, Campini și Whitte, românul Henri Coandă a făcut primul pas în aviația modernă, inventând și construind motorul cu reacție.

Cu un an mai devreme decât Frederick Banting și Charles Best, în anul 1921, profesorul Nicolae Paulescu inventează injecția cu insulină și face astfel primul pas în terapia hiperglicemiei.

Exemplele ar putea continua!

Sunt multe și în toate domeniile.

Numitorul comun?… Vizionarii!

Oameni care au curaj, talent, pasiune și dragoste pentru profesiile lor.

Oameni care cred!

Oameni care contează!

Oameni care fac ca „lumea să se miște în direcția bună”.

Acești oameni fac parte din „lumea primului pas”.

Această lume pare cumva inaccesibilă oamenilor obișnuiți, copleșiți de înălțimea zidurilor ce trebuie trecute. Dar cred cu sinceritate că primul pas trebuie exersat. Cred că în fiecare zi și în fiecare loc există această provocare. Cred că decizia primului pas apare, înainte de toate, în mintea fiecăruia, acolo unde ne permitem să fim noi, să sfidăm șabloane, acolo unde putem înfrânge îndoiala.

Respectând proporțiile și depășind exemplele date, am convingerea că în fiecare birou notarial și în fiecare zi există momente în care ne punem întrebări, căutăm răspunsuri și, nu de puține ori, suntem puși în situația de a face primul pas. Primul pas în interpretarea unui act normativ. Primul pas în aplicarea legii. Primul pas în abordarea noilor tehnologii. Cred că, în afara primilor pași celebri, există zilnic, necesar, dar anonim, milioane de primi pași care fac ca lumea să existe. Trecerea la mașina de scris după ce generații întregi au scris cu penița, saltul de la mașina de scris la computerul atât de banal astăzi, curajul de a face primul pas în informatizarea activității notariale fără a diminua rolul decizional al notarului fac parte dintr-un lung și neîncheiat șir de provocări, îndoieli și de primi pași. De fiecare dată primul pas a fost hotărâtor. Primul pas a înlăturat teama și a demonstrat utilitatea demersului. Primul pas a fost decisiv în supraviețuirea, consolidarea și dezvoltarea profesiei. Vă invit să descoperim valoarea primului pas pe care fiecare dintre noi și toți în ansamblu, ca profesie, trebuie să-l facem atunci când ni se oferă oportunitatea. Suntem cumva, prin excelență, profesia primului pas. Putem să spunem asta dacă avem în vedere chiar și numai faptul că suntem acea profesie din lumea dreptului care, înaintea tuturor celorlalte profesii, trebuie să aplice o lege din prima zi a intrării în vigoare a acesteia.

Avem vocația primului pas.

Așadar, să explorăm oportunitățile! Să o facem cu energia notarului modern. Să o facem cu respect pentru tradiția notarială. Să o facem cu pasiunea notarului îndrăgostit de propria profesie. Să o facem cu responsabilitate față de  clienții noștri!

Să facem primul pas!