În timp ce „autenticitatea” în cazul „notarilor publici” acoperă doar semnătura, competența principală a notarilor de tip latin este autentificarea actelor juridice.
Notar public
IOANA SPETEANU
Șef al Biroului Comunicare
UNIUNEA NAŢIONALĂ A NOTARILOR PUBLICI
DIN ROMÂNIA
Prezenți la București în calitate de invitați ai notariatului român, președinții notariatelor grec și turc au avut amabilitatea de a accepta provocarea lansată de revista Buletinul Notarilor Publici, lăsându-se antrenați într-o scurtă discuție pe tema viitorului profesiei în era digitalizării. În acest context, Domniile Lor au reiterat importanța colaborării cu colegii de breaslă din România, în vederea adaptării la introducerea noilor tehnologii a activității notariale din țările pe care le reprezintă.
BNP: Cum caracterizați stadiul relațiilor dintre notariatele pe care le reprezentați și notariatul român?
Dl Georgios Rouskas, președintele Consiliului Național al Notariatului Grec și vicepreședinte al Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană:
Trecutul istoric, trecutul cultural, spațiul geografic comun și, nu în ultimul rând, afinitatea religioasă care ne unește sunt elemente definitorii ale bunelor relații dintre popoarele român și grec, extinse, bineînțeles, inclusiv la nivelul notariatelor dintre cele două țări. Am amintit aspectul religios pentru că, din punctul meu de vedere, conștiința religioasă este un factor important în contextul actual. Popoarele grec și român sunt singurele de rit ortodox din Uniunea Europeană, aceasta însemnând că avem o abordare diferită de a altora pentru o multitudine de subiecte. Mă refer aici la relațiile din familie, la căsătorie, la recunoașterea copiilor, precum și la reglementarea succesiunii.
Dl Dursun Cin, președintele Uniunii Notariatelor din Turcia:
Mă aflu pentru prima oară în România și doresc să adresez salutul notariatului turc colegilor noștri, notarii români, de a căror caldă ospitalitate mă bucur. Consider că relațiile dintre cele două notariate naționale au un potențial extraordinar și mă bucur să constat că se dezvoltă într-un ritm susținut. Legăturile istorice dintre popoarele turc și român sunt puternice și vechi. Cei 500 de ani de istorie în care destinele ni s-au intersectat ne-au apropiat. Mai mult, în România trăiesc 70.000 de cetățeni români de etnie tătară și 25.000 de cetățeni turci căsătoriți cu românce. Este cel mai bun exemplu de multiculturalism și toleranță reciprocă.
În aceeași ordine de idei, notariatul turc dorește să stabilească relații mai strânse, mai dinamice nu doar cu notariatul român, ci cu toate notariatele europene, precum și cu cele din întreaga lume. Este absolut necesar acest lucru.
BNP: Digitalizarea profesiilor juridice, obiectiv promovat de Comisia Europeană, suscită largi dezbateri, atât în cadrul organizațiilor profesionale naționale de profil, cât și la nivelul organismelor internaționale reprezentative. Care este poziția dumneavoastră în această chestiune?
Dl Georgios Rouskas: Digitalizarea activităților notariale este o realitate deja, iar ideea că am putea rămâne la nivelul actual încă 50 sau 100 de ani este o eroare. Evoluția sectorului financiar- bancar, a pieței imobiliare, a economiei în ansamblu impune modernizarea, adoptarea noilor tehnologii. Spre exemplu, ne-am confruntat cu o mare problemă privitor la imobilele dobândite de către bănci și care trebuiau să intre în procedura de licitație, considerată ca imposibilă în Grecia la momentul respectiv. Soluția a constat în inițiativa notariatului elen de a pune la punct un sistem electronic acceptat de către toată lumea: societatea grecească, partide politice, bănci, inclusiv de către instituțiile europene. Acest sistem funcționează deja de un an și este în discuție extinderea lui și în sfera altor activități, cum ar fi spălarea de bani. Aceasta este logica în care ne mișcăm. Nu vrem să ne întoarcem cu spatele la realitateaeuropeană și economică. Modernizarea este un drum cu sens unic, dar menținând rolul nostru esențial în societate. Serviciile notariale rămân la fel de importante, pentru că astfel se asigură funcționarea economiei, a societății, dar și a democrației în general. Este necesar să acceptăm progresul, fără să ne pierdem însă identitatea națională și specificul fiecărei țări.
Dl Dursun Cin: Există la ora actuală tendința pe plan mondial de diminuare a rolului notarului prin folosirea tehnologiei. Mă refer aici la sistemul blockchain. Este însă necesară garantarea siguranței juridice a documentelor care se elaborează în acest sistem. Nicio evoluție tehnologică nu poate lua locul notariatelor, din acest punct de vedere. Consider că uniunile notarilor din întreaga lume trebuie să colaboreze în sensul afirmării și reafirmării importanței rolului pe care îl au în societatea modernă.
BNP: Care sunt așteptările dumneavoastră, ca președinți ai notariatului elen, respectiv turc, de la colaborarea cu Uniunea Națională a Notarilor din România?
Dl Georgios Rouskas: Așa cum spuneam anterior, provocarea cu care se confruntă notariatele europene constă în adaptarea la noile tehnologii, înglobarea acestora în activitatea notarială, concomitent cu păstrarea specificului național. Este un efort atât individual, cât și comun, în sensul în care ne sprijinim pe notariatele corespondente în demersurile noastre de armonizare a celor două aspecte. Aici trebuie să mulțumesc colegilor din România, inclusiv pentru sprijinul acordat la CNUE, unde deținem vicepreședinția organizației, urmând ca de la anul să deținem președinția.
În timp ce „autenticitatea” în cazul „notarilor publici” acoperă doar semnătura, competența principală a notarilor de tip latin este autentificarea actelor juridice.
Notar public
SURSA: NOTARIADO.ORG
ZILELE XXI ALE TINERILOR NOTARI AI CONE SUL, un eveniment care va avea loc în paralel cu Congresul al XXIV–lea al notarilor