„Plăcerea muncii aduce
perfecțiunea acesteia” (Aristotel)
Nu de puține ori ne-am
lăsat cuprinși de amintiri, întâmplări și situații pe care le-am trăit fiecare
dintre noi în activitatea
Mai zilele trecute, într-un dialog amical cu un confrate notar public, deloc surprinzător, discuția a alunecat pe panta atât de actuală a adoptării noilor tehnologii în activitatea notarială. M-a bucurat să aflu că publicația online Smart Info Notarial, pe care cu regularitate o primiți în inbox-urile dumneavoastră, își atinge scopul. Noi am gândit-o ca sursă de informare sigură și diversă menită să vă conecteze pe frecvența de undă a revoluției digitale. Din câte am constatat, discutând cu colegul nostru, publicația face mult mai mult de atât: stimulează gândirea critică și trezește curiozitatea de a raționa independent, out of the box cu privire la provocările erei digitale. În acest sens sesizez în mod curent o anumită teamă de necunoscut. Fără nicio conotație negativă, aș numi-o anxietate la digitalizare. Ea este legitimă, este normală și este de bun augur. Ca ființe raționale ne exersăm gândirea analitică referitor la toate aspectele existenței. Avem un cuvânt de spus în chestiunile vitale. Să avem deci curajul de a-l rosti. Progresul și curajul merg mână în mână. Trebuie să avem curajul de a îmbrățișa asumat schimbarea și de a privi eventualele poticneli de parcurs ca fiind nimic mai mult decât „succesul în progres”, ca să parafrazez spusele unei minți luminate[1] a omenirii.
Imersarea în era digitală vine la pachet cu inovații tehnologice care uimesc și îngrijorează, deopotrivă, iar uneori se cer măsuri corective imediate acolo unde terenul nu este încă pregătit îndeajuns pentru saltul irevocabil în necunoscutul algoritmilor.
Un exemplu îl reprezintă o decizie de actualitate a Ministerului Justiției din provincia canadiană Quebec vizând activitatea membrilor Camerei Notarilor din Quebec[2], organizată după modelul francez ca notariat de drept latin. Din rațiuni de securitate a actelor notariale, notarii nu mai sunt autorizați să primească semnături digitale. Pentru un timp, actele notariale urmează să fie autentificate pe stil vechi, doar cu prezența fizică a clienților. Decretul adoptat în 2020, în contextul crizei sanitare COVID, a fost anulat oficial, ministrul justiției invocând probleme de siguranță și de reglementare. După aproape patru ani de testare în condiții „de front” a semnăturii electronice calificate, au fost sesizate breșe de securitate și s-a pus STOP temporar alinierii la progresul digital. În numele imperativului garantării securității datelor au prevalat rațiunea și prudența. Riscurile evidente și demonstrate au fost analizate cu luciditate și obiectivitate, iar măsura corectivă a fost adoptată ferm, în pofida nemulțumirii publicului larg, pentru care comoditatea se pare că primează în fața siguranței. Mă înclin!
Pentru noi, această experiență a notariatului québécois în ceea ce privește integrarea semnăturii electronice calificate în practica profesională constituie o lecție valoroasă. Ne ajută să anticipăm anumite riscuri și să prevenim repetarea unor erori evitabile. De foarte curând,[3] în forul legislativ al României s-a dat votul final pe proiectul de lege privind utilizarea semnăturii electronice, a mărcii temporale și prestarea serviciilor de încredere bazate pe acestea. Este un pas salutar în direcția modernizării activității notariale. Să profităm, așadar, de avantajele indiscutabile ale digitalizării în termeni de rapiditate, eficiență și reducere a costurilor, fără a face însă rabat la valorile care ne-au consacrat ca garanți ai securității juridice absolute. Mă înclin, totodată, cu același respect și în fața mobilizării reale a profesiilor juridice autohtone ca promotoare în spațiul public ale dialogului autentic pe temele fierbinți aflate la ordinea zilei. Magistrați, notari publici, avocați, executori judecătorești, mediul academic de profil juridic – noile tehnologii ne modifică tuturor radical paradigma funcțională și filozofică și au efecte pe termen mediu și lung asupra cărora este necesar să ne concentrăm cu cea mai mare atenție. Găsesc reconfortant și încurajator faptul că tot mai multe voci din sfera juridică se unesc într-o partitură unitară și coerentă, menită să semnaleze partenerilor instituționali necesitatea unei analize în comun, serioase, obiective și oneste a tuturor aspectelor asociate transformării digitale care ni se propune. Anxietatea la schimbare poate hiperboliza, uneori, în imaginație pericolele necunoscutului. De aceea este important să identificăm împreună potențialele riscuri, să le măsurăm și să stabilim modalități și instrumente de natură să le limiteze acțiunea perturbatoare la un nivel acceptabil. Doar astfel vom progresa în direcția digitalizării profesiilor juridice cu pași echilibrați, prudenți și hotărâți.
[1] Albert Einstein: „Failure is success in progress”.
[2] https://montreal.ctvnews.ca/quebec-notaries-can-no-longer-accept-digital-signatures-1.6655360
[3] 18 iunie 2024
„Plăcerea muncii aduce
perfecțiunea acesteia” (Aristotel)
Nu de puține ori ne-am
lăsat cuprinși de amintiri, întâmplări și situații pe care le-am trăit fiecare
dintre noi în activitatea
În
repetate rânduri, în dialogul nostru intraprofesional și colegial mi-am
exprimat convingerea că intrarea notariatului român în era digitală are loc sub
cele mai bune auspicii