Jurnalul unei veri fierbinți

Despre dialog, unitate și… „zvonuri” fiscale

Cu adevărat fierbinte, vara ce tocmai și-a încheiat socotelile cu noi a fost pe cât de austeră cu răgazul de vacanță pe care ni l-a acordat, pe atât de generoasă în provocări profesionale de primă urgență. Mănușa – un proiect de ordonanță de guvern pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale – a fost aruncată, „pe surse”, tuturor profesiilor liberale. Eu mă voi referi în cele ce urmează strict la profesiile juridice liberale, ale căror stabilitate, autonomie și aport esențial la viața cetății ar putea fi dramatic afectate în ipoteza materializării inițiativei legislative în discuție.

Bineînțeles că magnitudinea și conținutul provocării (repet: neasumată de autori prin consultarea oficială cu organizațiile reprezentative ale profesiilor vizate) nu puteau și nu aveau voie să rămână fără o reacție din partea celor vizați: notari, avocați, executori judecătorești, membri ai uniunilor profesionale de profil, și, prin acestea, membri ai Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR). Reacția s-a produs și, mărturisesc, am rămas impresionat de mobilizarea generală, de profesionalismul abordării și de anvergura răspunsului cu care profesiile juridice liberale au întâmpinat ceea ce mai degrabă pare a fi un test decât un demers hotărât de politică fiscală.

Să fi fost verificată vigilența la stimuli (a se citi „proiecte legislative vehiculate în spațiul public”) plus viteza de reacție a uniunilor profesionale în a-și consulta membrii, a formula poziții pertinente și argumentate și a le expune în timp util (să nu uitam totuși că „exercițiul” a avut loc în toiul sezonului vacanțelor, când relaxarea este numitorul comun al majorității concetățenilor noștri)?

Să fi fost testată, poate, solidaritatea, unitatea de reacție a profesiilor juridice liberale reunite sub egida UPLR (pentru că și de la această tribună de reprezentare replica dată inițiativei de modificare a legislației fiscale a fost promptă, profesionistă și la unison)? 

Până la urmă, consider că prea puțin contează descâlcirea „misterului” proiectului de ordonanță guvernamentală, dacă există vreunul. Părăsind tărâmul incert al supozițiilor, prefer să mă rezum la realitatea concretă: am trecut printr-o experiență de genul „tot răul spre bine”, care, spre marea mea bucurie, a reconfirmat că doar UNITATEA și DIALOGUL, în toate situațiile și la toate nivelurile, reprezintă cheia identificării zonelor consensuale, a definirii acțiunilor comune în numele intereselor comune și a punerii în operă a acestor acțiuni. Este suficient! Testul a fost trecut cu brio! Profesiile juridice liberale sunt vii, au puls alert, sunt interconectate, acționează și reacționează, organic conectate la corpul social.