Anca BAN
Șef birou Relații internaționale și protocol
În perioada 29 septembrie – 2
octombrie 2018 au avut loc la Buenos Aires, în Argentina, Reuniunile Instituționale ale Uniunii
Profesorul Ion Traian Ștefănescu s-a născut la data de 3.04.1942 și a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București în anul 1965, ca șef de promoție.
În anul 1979 a obținut titlul de doctor sub îndrumarea profesorilor de dreptul muncii Leonid Miller și Sanda Ghimpu, cărora le-a adus ulterior, cu fiecare ocazie, un omagiu pentru șansa de a aprofunda această ramură a dreptului sub îndrumarea dumnealor.
Și-a început cariera didactică la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București la scurt timp după terminarea studiilor, unde a predat timp de 25 de ani. Ulterior, s-a alăturat Academiei de Studii Economice, unde a coordonat un departament de cercetare și a îndrumat numeroase generații de doctoranzi.
De-a lungul frumoasei sale cariere, prof. Ion Traian Ștefănescu a colaborat cu mari personalități ale scenei dreptului românesc, printre care s-au numărat Sanda Ghimpu, Gheorghe Beleiu, Ion Filipescu, Constantin Mitrache, Şerban Beligrădeanu, Gheorghe Mohanu, Nicolae Popa, Ioan Muraru, Momcilo Luburici și mulți alții.
A contribuit la sistematizarea dreptului muncii, lucru ce reiese din măreața sa activitate științifică, publicând cinci tratate, opt monografii, opt cursuri universitare, două dicționare și peste 50 de studii de specialitate, unde a avut fie rolul de autor, fie cel de colaborator. Contribuția sa la consacrarea dreptului muncii ca ramură componentă a dreptului privat se reflectă și în cele șase tratate pe care le-a publicat în acest domeniu. Printre subiectele de cercetare ale prof. Ștefănescu s-au numărat viziunea de ansamblu asupra contractelor colective și regimul creanțelor salariale în cazul insolvenței angajatorului.
A fost onorat cu numeroase premii și distincții de-a lungul carierei sale, și anume: Premiul „Simion Bărnuţiu” al Academiei Române (primit în anul 1975), Premiul „Mircea Manoilescu” al Uniunii Juriştilor din România (primit în anul 1997), Premiul „Traian Ionașcu” pentru lucrarea „Tratat de dreptul muncii” (apărută la Editura Wolters Kluwer) – acordat în anul 2007 de Revista Română de Drept Privat (editată de Editura Universul Juridic), în colaborare cu Uniunea Națională a Notarilor din România, diploma de excelență pentru contribuții în domeniul dreptului muncii (premiu pe care l-a primit în anul 2016 de la Societatea de Științe Juridice).
Societatea de Științe Juridice a organizat, începând cu anul 2011, împreună cu prof. Ștefănescu, Conferința problemelor dificile de dreptul muncii, prilej cu care s-au întâlnit, în fiecare an, avocaţi, consilieri juridici, specialiști în resurse umane, judecători și profesori, pentru a aborda aceste teme[1].
În paralel cu prestigioasa sa carieră academică, Ion Traian Ștefănescu a avut un rol activ și în lumea politică, unde a intrat încă din timpul facultății.
Domnul profesor Ștefănescu a fost căsătorit cu doamna prof. univ. dr. Brândușa-Mariana Ștefănescu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție și reputat specialist în dreptul comerțului internațional.
Ion
Traian Ștefănescu a încetat din viață pe data de 13 martie 2020.
Anca BAN
Șef birou Relații internaționale și protocol
În perioada 29 septembrie – 2
octombrie 2018 au avut loc la Buenos Aires, în Argentina, Reuniunile Instituționale ale Uniunii
Mă declar a fi un
optimist incurabil. Indiferent de cât de deasă a fost sita încercărilor cu care
m-a cernut destinul, indiferent de cât de