Ion P. Filipescu. Evocarea unei personalități

S-a născut la data de 18 martie 1927 în satul Moțăței, din județul Dolj.

Studiile liceale le-a urmat în București, după care a intrat la Facultatea de Drept din București, ale cărei cursuri le-a absolvit în 1950, urmând să se înscrie apoi la Facultatea de Economie Generală. Devine doctor în drept în anul 1961 și doctor docent în anul 1974.

Debutul carierei sale universitare a avut loc în anul 1950, când a ocupat postul de  preparator. A continuat pe drumul ales, urmând să obțină postul de lector, apoi pe cel de conferențiar și profesor de drept internațional și drept al familiei la Facultatea de Drept din București. A deținut pentru o perioadă și funcția de decan al Facultății de Drept. În paralel a fost, succesiv, cercetător, cercetător principal și director la Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. De asemenea, a deținut o serie de funcții de răspundere în organisme de profil din țară și din străinătate. Profesorul a fost membru al Academiei Române începând cu anul 1991 (membru corespondent) și a fost ales membru titular în anul 1993[1].

Pe plan științific, profesorul Filipescu a strălucit prin numeroasele sale publicații. Temele publicațiilor sale au fost preponderent cele legate de dreptul civil, dreptul familiei, dreptul internațional privat, dreptul comerțului internațional, dreptul comunitar, drepturile omului, teoria generală a obligațiilor etc. A fost unul dintre autorii primelor proiecte ale Codului civil și Codului familiei actuale.

Distinsul profesor a publicat singur sau în colaborare peste 220 de lucrări, printre care amintim: Dreptul familiei. Spețe și soluții din practica judiciară (Editura Didactică și Pedagogică, București, 1969); Tratat de dreptul familiei (Editura Academiei Republicii Socialiste România, București, 1989; Editura All, 1993); Drept internațional privat (Editura Academiei Române, București, 1991, reeditat în 1997); Drept instituțional comunitar european (ed. I, 1994; ed. a II-a, 1996; ed. a III-a, 1997; ed. a IV-a, 1999) (Editura Actami, București) – în colaborare cu Augustin Fuerea; Dreptul civil. Dreptul de proprietate și alte drepturi reale (Editura Actami, București, 1996); Drept civil. Teoria generală a obligațiilor (Editura Actami, București, 1997); Adopția și protecția copilului aflat în dificultate (Editura All Beck, București, 1998); Tratat de dreptul familiei (ed. a VII-a, Editura All Beck, București, 2002) – în colaborare cu Andrei Filipescu.

A decedat la data de 12 decembrie 2002, în București.


[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_P._Filipescu