Trăim
cu toții vremuri de teamă ce au venit peste noi pe neașteptate!
Mai
mult decât rapiditatea cu care s-a instalat teama, ne înspăimântă că nu
S-a născut la data de 18 martie 1927 în satul Moțăței, din județul Dolj.
Studiile liceale le-a urmat în București, după care a intrat la Facultatea de Drept din București, ale cărei cursuri le-a absolvit în 1950, urmând să se înscrie apoi la Facultatea de Economie Generală. Devine doctor în drept în anul 1961 și doctor docent în anul 1974.
Debutul carierei sale universitare a avut loc în anul 1950, când a ocupat postul de preparator. A continuat pe drumul ales, urmând să obțină postul de lector, apoi pe cel de conferențiar și profesor de drept internațional și drept al familiei la Facultatea de Drept din București. A deținut pentru o perioadă și funcția de decan al Facultății de Drept. În paralel a fost, succesiv, cercetător, cercetător principal și director la Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. De asemenea, a deținut o serie de funcții de răspundere în organisme de profil din țară și din străinătate. Profesorul a fost membru al Academiei Române începând cu anul 1991 (membru corespondent) și a fost ales membru titular în anul 1993[1].
Pe plan științific, profesorul Filipescu a strălucit prin numeroasele sale publicații. Temele publicațiilor sale au fost preponderent cele legate de dreptul civil, dreptul familiei, dreptul internațional privat, dreptul comerțului internațional, dreptul comunitar, drepturile omului, teoria generală a obligațiilor etc. A fost unul dintre autorii primelor proiecte ale Codului civil și Codului familiei actuale.
Distinsul profesor a publicat singur sau în colaborare peste 220 de lucrări, printre care amintim: Dreptul familiei. Spețe și soluții din practica judiciară (Editura Didactică și Pedagogică, București, 1969); Tratat de dreptul familiei (Editura Academiei Republicii Socialiste România, București, 1989; Editura All, 1993); Drept internațional privat (Editura Academiei Române, București, 1991, reeditat în 1997); Drept instituțional comunitar european (ed. I, 1994; ed. a II-a, 1996; ed. a III-a, 1997; ed. a IV-a, 1999) (Editura Actami, București) – în colaborare cu Augustin Fuerea; Dreptul civil. Dreptul de proprietate și alte drepturi reale (Editura Actami, București, 1996); Drept civil. Teoria generală a obligațiilor (Editura Actami, București, 1997); Adopția și protecția copilului aflat în dificultate (Editura All Beck, București, 1998); Tratat de dreptul familiei (ed. a VII-a, Editura All Beck, București, 2002) – în colaborare cu Andrei Filipescu.
A decedat la data de 12 decembrie 2002,
în București.
[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_P._Filipescu
Trăim
cu toții vremuri de teamă ce au venit peste noi pe neașteptate!
Mai
mult decât rapiditatea cu care s-a instalat teama, ne înspăimântă că nu
Recenta
participare la un forum european dedicat adoptării noilor tehnologii în
activitatea notarială mă îndeamnă să reflectez la locul și rolul profesiei
noastre în era digitală.