PARTEA a IV-a
(continuare din numărul trecut)
Dorim să mulțumim pentru acordul de republicare dat de către Revista Română de Drept Privat în care conținutul
Profesorul Deleanu Ion s-a născut la data de 4 mai 1937 în comuna Borșa, județul Cluj.
A urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. A absolvit în anul 1963.
În anul 1971 a obținut titlul de doctor în drept.
După terminarea studiilor a fost, până în anul 1989, şef de catedră şi decan al Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1992 a beneficiat de o bursă acordată de Institutul de Drept Comparat Lausanne, iar, din 1994, a fost bursier al NATO.
În anul 1995 a fost numit judecător la Curtea Constituţională a României, unde a avut un mandat de 9 ani.
A publicat foarte multe studii și tratate, din care exemplificăm unele dintre cele mai reprezentative: Teoria și practica regimului parlamentar burghez (Editura Politică, București, 1978), Justiția constituțională (Lumina Lex, București, 1995), Tratat de procedură civilă – două volume (Servo-Sat, Arad, 2004; reeditat de C.H. Beck, București, 2005), Instituții și proceduri constituționale – în dreptul român și în dreptul comparat (Servo-Sat, Arad, 2001; reeditat de C.H. Beck, 2006). A fost unul dintre autorii Constituţiei, la a cărei concepție a participat în calitate de expert în cadrul Comisiei de redactare a noii Constituții a României. Activitatea sa nu s-a limitat doar la observațiile, propunerile, tezele exprimate în cadrul Comisiei, ci a participat la sesiunile de consultări cu experții Consiliului Europei și ai Asociației Barourilor Americane, care s-au desfășurat atât în țară, cât și în străinătate, respectiv în Elveția, Franța, Belgia și SUA[1].
„Scrierile sale din sfera dreptului constituțional au atins și zone mai puțin explorate, dar cu implicații profunde în evoluția justiției constituționale. Astfel, ca o continuare tematică a preocupărilor sale, remarcăm lucrarea Jurisprudența și revirimentul jurisprudențial, un eseu construit în jurul conceptului de securitate juridică pe care jurisprudența trebuie să o proteguiască.”[2] A încetat din viață la data de 1 iunie 2014.
[1] https://www.juridice.ro/essentials/6722/in-memoriam-prof-univ-dr-em-ion-deleanu-04-05-1937-01-06-2014-filosof-al-dreptului-parintele-metaforei-juridice-reputat-constitutionalist-si-procedurist-contemporan-la-85-de-ani-de-la-naste
[2] Marian Enache, https://www.ccr.ro/in-memoriam-profesorul-ion-deleanu-2/
PARTEA a IV-a
(continuare din numărul trecut)
Dorim să mulțumim pentru acordul de republicare dat de către Revista Română de Drept Privat în care conținutul
Rezumat
Notarul care care consiliază o
parte în vederea întocmirii unui
testament are posibilitatea de determina, încă de la acel moment, daca
defunctul are eventuali posibili moștenitori