Despre familie, tradiții și continuitate

Acum, în pragul sărbătorilor de iarnă, gândurile mele se îndreaptă către FAMILIE – nucleul devenirii noastre ca oameni și profesioniști, către TRADIȚII – liantul ce ne asigură supraviețuirea identitară peste generații, către CONTINUITATE.

Familia noastră profesională vine de foarte departe în timp. Istoria ei este un amalgam de întâmplări și fapte legate de oameni obișnuiți, care în împrejurări deosebite s-au ridicat la înălțimea excepționalului prezentului lor, ieșind din anonimat pentru a mișca cu energia lor creatoare destinul profesiei. Această energie creatoare m-a ghidat pe tot parcursul meu profesional, multiplicată înmiit de fiecare dintre dumneavoastră, colegi și prieteni notari publici, alături de care am scris aproape un sfert de secol de istorie a notariatului român modern.

Împărtășind aceeași viziune și aceleași valori, păstrându-ne tradițiile și respectându-ne trecutul, nu ne-am pierdut unii de alții. Respectul, solidaritatea, loialitatea, spiritul de corp, profesionalismul, vocația de a ne servi semenii și societatea sunt pilonii noștri de rezistență, iar reperele istorice la care ne raportăm ne dau forță și stabilitate. Ne predispun la continuitate. Mă bucur de privilegiul de a vă fi întâlnit pe fiecare dintre dumneavoastră sau, altfel spus, privilegiul de a panorama familia noastră profesională: suntem în număr de 2.500, suntem aproximativ egal reprezentați ca gen, suntem din toate generațiile. Tinerii familiei noastre sunt aproape la fel de numeroși ca ceilalți membri aflați la deplina lor maturitate profesională, această realitate statistică conturând cu claritate elementul de continuitate al profesiei.

Suntem o familie deschisă. Primim an de an în mijlocul nostru noi și noi membri, entuziasmul tinereții noilor veniți îmbinându-se în mod fericit cu dinamismul profesional al generațiilor mature. Ținem la tradiții, dar ne armonizăm cu ușurință cu această lume în schimbare, fideli înainte de orice misiunii noastre primordiale, aceea de garanți ai justiției preventive.

Familia noastră este parte, la rândul său, din marea familie a notariatului latin. Fără a ne pierde identitatea, alături de confrați de pe toate meridianele lucrăm constant în direcția menținerii instituției notariale în serviciul cetățenilor, al adevărului și imparțialității. Împreună răspundem provocărilor globale ale societății digitale, construind viitorul profesiei.

Nimic din tot ceea ce am realizat și vom realiza împreună, ca o mare familie, nu ar fi fost însă posibil fără mica familie a fiecăruia dintre noi, fără sprijinul, dragostea și toleranța celor de acasă. Prin liniștea și împlinirea pe care ni le aduc, ne dau forța și echilibrul necesare reușitei.

Le mulțumesc și vă mulțumesc, prieteni, pentru șansa de a parcurge acest drum împreună.

Sărbători fericite!