Cumpăna
dintre ani este, tradițional, moment de bilanț și, deopotrivă, de proiectare
într-un viitor realizabil a dorințelor, aspirațiilor, ambițiilor și idealurilor
fiecăruia dintre noi. Ca persoane
Miezul verii, sezonul concediilor, al odihnei binemeritate după stresul și alergătura cotidiană, liniște și calm. Ei bine, stimați colegi, totul este doar o aparență, una dintre multele aparențe care, de ceva vreme, dau conturul incert al lumii în care trăim. În birourile tehnocraților de la Bruxelles, ale șefilor unor importante puteri europene, ale doctrinarilor în drept, dar și printre colegi notari din Franța și Italia, se lucrează. Proiectul unui „metaverse european” prinde contur cu viteză și nu, nu este vorba nici despre o ficțiune de genul capodoperei cinematografice „Avatar” a lui James Cameron, nici despre un joc de tipul „Second Life”. Se pregătește geneza unei alte realități, care necesită reglementare juridică, a unui spațiu virtual bazat pe tehnologia blockchain și populat de avatare controlate de utilizatorii de internet. În metaverse, cu ajutorul căștilor de realitate virtuală, a ochelarilor digitali cu realitate augmentată, a mănușilor tactile și a altor minunății tehnologice de ultimă oră, utilizatorii, prin avatarurile pe care și le „construiesc”, se deplasează, interacționează, se distrează, fac afaceri, cumpără și vând, se căsătoresc, au copii și… decedează. Intră în raporturi juridice similare cu cele din lumea reală.
Sincer să fiu, primele mele lecturi despre metaverse le-am abordat cu lejeritate, fără a-mi imagina la momentul respectiv, nu foarte depărtat în timp, că acest concept va ieși rapid din zona science-fiction-ului, ajungând, spre exemplu, una dintre temele centrale dezbătute în campania electorală de către actualul președinte al Franței sau preocuparea serioasă a comisarului european cu atribuții în domeniul concurenței. Realități virtuale în care rulează vieți paralele cu cea de aici există deja. În ultimii doi ani, aproape s-au banalizat informațiile despre valoarea tranzacțiilor imobiliare de pe cele patru mari platforme de metaverse private care există la ora actuală sau despre imersiunea unor corporații ca Renault sau Carrefour în business-ul prin intermediul avatarurilor. Ce mi-a atras însă recent atenția este preocuparea colegilor notari francezi pentru „cucerirea metaverse-ului”. Proiectul înființării unui „metaverse european” reglementat juridic aduce în prim-planul discuțiilor necesitatea folosirii expertizei notarilor în vederea asigurării legalității tranzacțiilor în această lume virtuală.
„Notarii vor fi garanții neutri ai conformității și securității tranzacțiilor din metaverse, la fel ca în lumea reală, poate nu pentru tot metaverse-ul, dar cel puțin pentru cei care aspiră la liniște, la tranzacții și relații sigure”, declara recent purtătorul de cuvânt al notariatului francez, Boris Vienne. „Notarii nu trebuie să rateze oportunitatea extinderii competențelor profesionale în metaverse”, nici „[…] cursa pentru poziționarea ca experți în această lume nouă” – sunt alte asemenea afirmații lansate public, edificatoare pentru evaluarea magnitudinii schimbărilor pe care era digitală le aduce.
David Ambrosiano, președinte al Consiliului Superior al Notariatului Francez și șeful notarului Vienne orientează discuțiile despre „cucerirea metaverse-ului” către aspectele juridice și notariale, lansând teme de reflecție cum ar fi: Care va fi regimul succesiunilor în metaverse? Dar al partajului la divorțul….avatarurilor? Cum pot notarii garanta siguranța circuitului civil într-o lume virtuală? În ce va consta metamorfoza notarului de aici în metanotarul de dincolo?
Dinspre mediul academic răzbat îngrijorări legitime legate de uriașul salt în necunoscut pentru care, iată, omenirea se pregătește fără a fi pe deplin conștientă de implicații. Se vorbește despre lipsa de reglementare a noilor universuri paralele, despre riscurile duplicării în metaverse a interacțiunilor sociale negative ale lumii reale, despre riscurile generate de centralizarea puterii – având în vedere că libertățile din metaverse vor fi decise de creatorii acestuia, despre pericolul exonerării de responsabilitate pe care anonimatul oamenilor din spatele avatarurilor îl aduce. Se pune întrebarea: ce justiție, ce organe fiscale, ce autorități de reglementare ar putea ordona lumea iluzorie a metaverse-ului, devreme ce această creație nu intră sub autoritatea niciunui stat?
Toate indiciile arată că revoluția metaverse-ului va căpăta amploare în anii care urmează. Estimez că foarte curând tema va ocupa un loc important pe agenda publică, depășind cercurile rarefiate ale puterii și inovației de top și intrând în zona de interes și informare a maselor. În ceea ce ne privește pe noi, notarii publici, indiferent de „lumile” în care suntem chemați să ne facem datoria, ne asumăm cu responsabilitate misiunea cu care am fost învestiți, aceea de garanți ai păcii sociale.
Cumpăna
dintre ani este, tradițional, moment de bilanț și, deopotrivă, de proiectare
într-un viitor realizabil a dorințelor, aspirațiilor, ambițiilor și idealurilor
fiecăruia dintre noi. Ca persoane
REZUMAT
Dacă s-ar pune semnul
egalității între două operațiuni juridice – denunțarea unilaterală de către
creditor a contractului de întreținere și renunțarea, din partea acestuia, la
dreptul