„Am încercat să demonstrez că actul care produce transferul drepturilor de la societatea transmițătoare către societatea dobânditoare este hotărârea finală a adunării generale
O adevărată pandemie de atacuri cibernetice, din ce în ce mai sofisticate, se insinuează treptat și cu efecte devastatoare în acele sectoare sensibile a căror digitalizare a fost frenetic accelerată, din rațiuni mai mult sau mai puțin justificate, în anul care a trecut. Ca promotor al adoptării noilor tehnologii în activitatea birourilor notariale din România, urmăresc cu foarte mare atenție nu doar experiențele în derulare ale notariatelor europene de drept latin, ci și diversificarea îngrijorătoare a entităților ostile și creșterea exponențială a riscurilor de securitate. Comunicarea permanentă pe care o avem cu colegii notari de peste hotare, informațiile specializate la care am acces, precum și colaborarea permanentă cu specialiștii IT cu sprijinul cărora implementăm strategia de digitalizare a notariatului român mă și ne îndeamnă la prudență și înțelepciune. O implementare haotică și pripită a serviciilor notariale digitale la distanță sau a tehnologiei de tip blockchain poate expune utilizatorii acestor servicii (cetățeni, mediu de afaceri și autorități publice) unor riscuri de securitate a căror gravitate și consecințe sunt greu de evaluat.
Oricine își desfășoară activitatea într-un birou notarial este la curent cu caracterul sensibil al informațiilor cu care notarul public și personalul auxiliar operează zilnic. Arhivele birourilor notariale conțin adevărate comori informaționale, de mare interes pentru criminalitatea cibernetică. Erorile umane comise de personalul birourilor notariale, breșele de securitate, nerespectarea regulilor GDPR, atacurile cibernetice cu aplicații malware sunt doar câteva dintre vulnerabilitățile actuale ale activității notariale. Lor li se vor adăuga și cele viitoare, mult mai sofisticate, unele pe care poate nici nu ni le imaginăm deocamdată – consecință a adoptării în cascadă a noilor tehnologii. Nu o spun eu, o arată experiența notariatelor care deja lucrează cu o parte din aceste noi tehnologii, presate fiind de legislatorii din țările de origine, ca reacție la pandemia COVID-19.
Colegii notari din Franța, Germania, Rusia și Italia au început să se confrunte la un cu totul alt nivel cu criminalitatea cibernetică și, după cum știm, întotdeauna pirații digitali, fie ei entități private sau statale, sunt cu cel puțin un pas înaintea capabilităților de protecție oferite de sistemele de securitate. În Rusia, țară în care digitalizarea notariatului este un proces extrem de înaintat, au fost raportate în 2020 peste 500 de mii de infracțiuni cibernetice, cu 74% mai multe decât în anul precedent. O parte dintre acestea au vizat furtul de date personale, furtul de identitate și compromiterea tranzacțiilor imobiliare în format digital. În Franța a apărut recent un nou delict, facilitat, conform autorităților, de digitalizare și criza sanitară. Este vorba despre uzurparea identității notarilor prin înființarea unor site-uri web, în mod fals atribuite unor notari nou intrați în profesie. Falșii notari comunică doar online cu clienții, victime ale fraudei, încasând bani contra unor servicii ce nu vor fi niciodată prestate și, mai grav, obținând informații cu caracter personal la care altfel nu ar avea acces. Exemplele pot continua. Eu mă opresc însă aici. Nu cred că este necesar să vă conving că, pe măsură ce activitatea noastră va implica din ce în ce mai mult prezența inteligenței artificiale, riscurile și vulnerabilitățile se vor manifesta la un nivel superior. Am alături de mine o echipă de profesioniști devotați notariatului național și principiilor care ne ghidează în raporturile cu concetățenii noștri, cu mediul de afaceri și cu autoritățile publice. În spiritul și litera strategiei de digitalizare agreate de corpul profesional și pe baza feedback-ului constant pe care îl avem din partea dumneavoastră, pilotăm revoluția digitală din domeniul serviciilor notariale, fără a scăpa niciun moment din vedere scopul acesteia. Noile tehnologii nu sunt o modă, un capriciu de moment, o ocazie pentru achiziționarea unor gadgeturi care astăzi sunt în trend iar mâine ajung la coșul de gunoi al profesiei. Scopul fuziunii serviciilor notariale cu noile tehnologii este acela de a oferi societății servicii convenabile în termeni de costuri financiare și de timp, fără a face rabat la principalul nostru atribut, acela de garanți ai siguranței circuitului civil și ai dreptului de proprietate. Să nu uităm însă că harta nu este totuna cu teritoriul. În lumina acestui dicton verificat îndelung de omenire, vă îndemn să nu scăpăm nicio clipă din vedere scopul propus, fiind, totodată, atenți și prudenți la parcurs.
„Am încercat să demonstrez că actul care produce transferul drepturilor de la societatea transmițătoare către societatea dobânditoare este hotărârea finală a adunării generale
Profesorul
Ion Traian Ștefănescu s-a născut la data de 3.04.1942 și a absolvit Facultatea
de Drept din cadrul Universității din București în anul 1965, ca