Cronica unei revoluții anunțate: reinventarea în ritm alert a profesiei

Întâlnirile profesionale cu colegii notari francezi reprezintă adevărate evenimente sub semnul colaborării, bunelor intenții, respectului reciproc și amiciției. De fiecare dată și cu rezultate palpabile, acestea contribuie la evoluția profesiei noastre. De ambele părți. Participarea delegației UNNPR la cel de-al 118-lea Congres al Notariatului Francez, delegație pe care am avut onoarea să o conduc, nu a făcut excepție de la regulă. Sub cupola impresionantă a centrului de evenimente Parc Chanot din Marsilia, am asistat la un dialog profesional sincer, autentic și asumat, alături de reprezentanți ai notariatelor din aproximativ 30 de țări, invitați, ca și noi, ca martori direcți și interesați ai decantării esenței profesiei notariale în contextul încărcat de stres al revoluției digitale. Viteza cu care algoritmii cuceresc teritorii altădată apanaj exclusiv al umanității de la viața profesională la cea privată obligă profesia să iasă în luminile rampei din anonimatul și discreția care au consacrat sacralitatea și formalismul actelor juridice. Altfel spus, citându-l pe notarul parizian Thierry Delesalle, desemnat ca președinte al Congresului, „va fi propusă o revoluție”.

Foarte succint, voi încerca în cele ce urmează să vă prezint, stimați colegi, în ce constă proiectul propus pentru viitorul profesiei („revoluția”), a cărui implementare se află sub semnul urgenței absolute. Vă invit să parcurgeți cu răbdare și atenție mesajele transmise de colegii din Franța. Prefigurează viitorul.  

„Ingineria notarială – anticipare, consiliere, pacificare pentru o societate armonioasă”

Inspirat aleasă de organizatori, tema Congresului introduce în DEX-ul profesiei noastre sintagma „inginerie notarială”. De ce „inginerie”? Prin analogie, se referă la profesionistul care proiectează și inventează cea mai eficientă soluție în amonte de fabricarea unui produs, durabilă și adaptată nevoilor clientului. Ingineria notarială este, în viziunea reprezentanților notariatului francez, o adevărată artă combinatorie în care analiza situațiilor complexe, simțul ascultării, anticiparea, excelența juridică și expertiza converg către proiectarea unui act notarial simplu, atent și armonios conceput, garanție a securității juridice absolute.

Sintagma este nouă, conținutul său ne este însă în mare măsură cunoscut din practica noastră zilnică în serviciul clienților care trec pragul birourilor notariale. Se referă la capacitatea noastră de a înțelege fiecare situație într-un mod global, oferind soluții specifice, adaptate fiecărui client în parte, ținând cont de dorințele sale, de istoria sa personală și de mediul din care provine.

În viziunea promotorilor revoluționării profesiei în sensul paralelei cu ingineria, notarul este chemat să dea dovadă de ingeniozitate în a jongla cu libertățile legal permise, să depășească tiparele confortabile, repetitive și sigure de soluționare a situațiilor pe care clienții le supun expertizei lui profesionale și să inoveze soluții personalizate în detaliu. Cu moderație, trebuie să insufle clienților o atitudine proactivă, constructivă, în vederea obținerii rezultatului scontat: armonie și echilibru juridic ca fundament al relațiilor nonconflictuale în societate. Bineînțeles, respectând litera și spiritul legii.

Rezumând și punând în context cele de mai sus, în condițiile în care Inteligența Artificială tinde să preia o parte importantă a operațiunilor de rutină listate în fișa activităților biroului notarial, există o cale clară care ne permite, ca profesioniști indispensabili societății, nu doar să ne dezvoltăm, ci să ne întărim prezența în viața Cetății. Este vorba despre prioritizarea consilierii personalizate înaintea oricărei alte operațiuni. Aceasta implică o schimbare importantă în practica de zi cu zi, o ieșire cu curaj, creativitate și asumare din rutină, astfel încât percepția publică asupra profesiei notariale să se schimbe de la cea a unui funcționar care redactează mecanic și standardizat acte autentice la cea a unui consilier de încredere de neînlocuit, un confident integru care ascultă cu atenție și implicare, înțelege și lucrează pentru binele și siguranța fiecăruia, a familiilor, a societății.