Cooperare notarială regională internațională

întâlnirea dintre Camera Notarilor Publici Timișoara

 și Comitetul Notarial Regional Lombard

Timișoara, martie 2023

În perioada 23-26 martie 2023, o delegație a Comitetului Notarial Regional Lombard, condusă de domnul președinte Enrico Maria Sironi și compusă din Federico Tortora – președinte al Consiliului Notarial din Mantova, Claudio Calderoni – președinte al Consiliului Notarial din Pisa, notarii Augusto Henzel, Jacopo Balottin, Cavandoli Paola, Elisabetta Tataranno și Analissa Boschetti, a vizitat Camera Notarilor Publici Timișoara la invitația domnului președinte Eduard Lambert, pentru întâlnirea anuală derulată în cadrul programului de înfrățire încheiată între cele două regiuni.

Ambele notariate împărtășesc valorile unui notariat de tip latin și contribuie în mod activ la garantarea siguranței juridice și la consolidarea justiției preventive în Uniunea Europeană. Inclusiv Consiliul Notariatelor din Comunitatea Europeană CNUE a recomandat, prin programul de dezvoltare a cooperării notariale europene, încheierea de colaborări regionale între notariatele statelor membre pentru o cunoaștere a legislațiilor, procedurilor și activităților notariale.

În 2023 sărbătorim 10 ani de colaborare notarială regională, de la nașterea acestei frumoase și fructuoase înfrățiri, nu numai pe plan profesional, dar și pe plan cultural și social. În 31 ianuarie 2013, la semnarea protocolului, Camera Notarilor Publici Timișoara a fost reprezentată de domnul președinte dr. Eusebiu-Octav Dănilă, iar Comitatul Notarial Regional Lombard de domnul președinte dott. Giovanni Battista Donati. Această colaborare a fost continuată din partea Camerei Notarilor Publici Timișoara de domnul președinte Eduard Lambert, din anul 2014 până în prezent, iar din partea Comitetului Regional Notarial Lombard, de domnii președinți dott. Mario Mele, dott. Augusto Henzel și dott. Enrico Maria Sironi. 

Scopul acestei relații de colaborare este schimbul de experiență profesională între notarii celor două organizații profesionale, cu privire la legislațiile naționale și procedurile cu elemente de extraneitate de drept civil, comercial etc., facilitarea unor relații profesionale directe între membrii celor două regiuni, participarea notarilor la evenimentele profesionale sau sociale, dezvoltarea în comun a unor evenimente ce au ca scop cunoașterea reciprocă a culturii si a istoriei celor două regiuni și, nu în ultimul rând, furnizarea cu celeritate a informațiilor profesionale administrate de cele două Camere oricărui notar public.

               În cele trei zile petrecute alături de colegii notari români, pe lângă reperele istorice și culturale vizitate în centrul vechi al orașului Timișoara și în centrul orașului Arad, notarii italieni au avut parte de un program profesional diversificat și au participat la Balul Caritabil organizat de Camera Notarilor Publici Timișoara.

Prima zi au avut parte de prezentarea cadrului legislativ și organizatoric al profesiei notariale, a competenței notarului public și de organizarea unui birou notarial, la o societate profesională notarială din Timișoara. În urma discuțiilor purtate pe marginea organizării și funcționării notariatului în cele două țări, s-a concluzionat că cele două notariate au o legislație și competențe asemănătoare, cu mențiunea că notariatul din Italia nu are în competență procedura divorțului și procedura succesorală. Ca urmare, s-au prezentat procedura divorțului prin acordul soților, respectiv un dosar de divorț cu copii minori, în care s-au eliberat certificatul de divorț și convenția în procedura divorțului cu minori, și procedura succesorală, respectiv un dosar de succesiune în care s-a eliberat certificatul de moștenitor. S-au mai prezentat un contract de vânzare cu ipotecă, respectiv mapa contractului cu toate actele, pe marginea căruia am avut discuții comparative. Pentru verificarea actelor de proprietate, notarii italieni au obligația să verifice ultimii 20 de ani, evidențele fiind echivalentul registrelor de inscripțiuni și transcripțiuni, iar restul documentației este asemănătoare cu cea de la noi, inclusiv certificatul de performanță energetică, plata utilităților, plata obligațiilor fiscale, dar, suplimentar față de procedura noastră, au nevoie de la biroul de cadastru al primăriei de o adresă și de o schiță cu eventualele modificări de restructurare sau modificare a imobilului. Totodată, colegii italieni au precizat că li s-a luat din competență acordul de radiere a ipotecilor, al cărui cost era de 300-400 de euro pentru fiecare radiere. S-au mai purtat discuții pe activitatea de prevenire și combatere a spălării banilor, notarii italieni având o experiență deosebită în acest domeniu, sumele de bani la contractele de vânzare achitându-se de către cumpărător în contul bancar al notarului, care, doar după verificarea sursei fondurilor, procedează la încheierea contractului și transferă prețul în contul vânzătorului. În cazul în care există suspiciuni cu privire la sursa fondurilor, notarul notifică procurorul, care face verificări suplimentare, iar rezultatul acestor verificări poate duce fie încheierea contractului și la plata către vânzător, fie la blocarea sumei de bani până la finalizarea cercetărilor penale și anularea încheierii contractului.

Pentru colegii italieni, un aspect interesant în activitatea notarială din România este modul de funcționare a registrelor naționale notariale, care au fost create în dorința de a veni în sprijinul cetățenilor, și a întregului circuit al actelor juridice, prin întărirea actului notarial și asigurarea unei evidențe centralizate la nivel național. S-a exemplificat cu modul de înregistrare și interogare a registrelor și cu certificatele eliberate în urma operațiunilor aferente.

În cea de-a doua zi, notarii italieni s-au deplasat la Arad și au vizitat Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Arad, gazda delegației fiind registratorul-șef al Biroului de Publicitate Imobiliară. După introducerea și prezentarea Oficiului și a modului de funcționare, s-a făcut un scurt istoric al legislației funciare, începând cu primele legi funciare din Transilvania, ulterior Decretul-lege nr. 115/1938 și Legea nr. 7/1996, efectul constitutiv și mai apoi declarativ al înscrierilor în coala de carte funciară și s-au prezentat câteva hărți și coli de carte funciară înregistrate, respectiv deschise în perioada împărătesei Maria Tereza. Colile de carte funciară din această regiune pot reprezenta, în aceeași măsură, viață și istorie; fie că este vorba despre utilitatea acestora la reconstituirea istoriei unei proprietăți sau chiar a unei localități, cărțile funciare păstrate în arhivele OCPI rămân o sursă informațională deseori nedescoperită. Notarii italieni au putut analiza prima coală de carte funciară deschisă, cea cu nr. 1 din Arad, și coala de carte funciară a Cetății Aradului, de tip Vauban-Tenaille, construită în perioada 1765-1783 la ordinul împărătesei. Nu mică le-a fost mirarea colegilor italieni atunci când au putut observa în aceste coli înscrierile în limba austriacă veche, germană, limba maghiara și, ulterior, în limba română. Aceste înscrieri pot fi descifrate uneori cu destul de mare dificultate din cauza scrierii foarte greu inteligibile, a vechimii, a trecerii timpului. Arhiva OCPI Arad a oferit notarilor italieni posibilitatea să constate că în ceea ce privește cartea funciară există o similitudine cu arhivele din Italia.

Vizita a continuat la sediul secundar al Camerei Notarilor Publici Timișoara din Arad, unde, pe lângă prezentarea procedurii apostilării și supralegalizării, au constatat fizic modalitatea de înregistrare a anexelor 24 – a sesizărilor pentru deschiderea procedurilor succesorale comunicate de primării/secretarul general al comunei, al orașului, al municipiului, respectiv al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului și de eliberare a certificatelor pentru procedurile succesorale. Aceste proceduri nu sunt reglementate în legislația notarială italiană.

Având în vedere că activitatea notarială din Italia se concentrează în proporție de circa 50% pe constituirea, modificarea și înregistrarea societăților comerciale, ultimul obiectiv din cadrul programului profesional a fost vizita la sediul central al Intesa Sanpaolo Bank Romania S.A., unde gazdă a fost directorul adjunct al centralei, vorbitor de limbă italiană. Discuțiile s-au purtat pe tema băncilor italiene din România, respectiv a persoanelor juridice italiene, a activității bancare din România, a impactului pandemiei asupra societăților comerciale.

Periplul notarilor italieni a continuat cu o plimbare prin centrul orașului Arad sau „mica Vienă”, cum este cunoscut, unde au putut observa stilurile arhitecturale ale clădirilor gotic, eclectic, renascentist și neoclasic. Au avut ocazia să viziteze Palatul Administrativ din Arad, care este și sediul Primăriei, construit în perioada 1872-1874, și să vadă cel mai solemn spațiu de ceremonii – Sala „Regele Ferdinand”. Importanța istorică a acestei săli datează din anul 1918. Pe 30 octombrie 1918, s-a constituit Consiliul Național Român, care s-a mutat în 8 noiembrie de la Budapesta la Arad. Liderii acestei organizații erau politicieni din Arad: Ștefan Cicio-Pop, Vasile Goldiș, Ioan Suciu, Ioan Fluieraș. O delegație maghiară, condusă de Oszkár Jásyi, a venit la Arad pentru a negocia cu reprezentanții românilor. După trei zile de discuții, 13-15 noiembrie 1918, marcate de concesii din partea maghiară și fermitate din partea română, s-a decis separarea de Ungaria și unirea cu România. Consiliul Național Român Central din Arad a pregătit, în Sala „Regele Ferdinand”, adunarea plebiscitară de la Alba Iulia, care a proclamat, la 1 decembrie 1918, unirea Transilvaniei cu România.

               La finalul vizitei din Arad, delegația italiană a luat prânzul la o cramă din Podgoria Miniș-Măderat, ocazie cu care au putut fi văzute zonele rurale ale județului Arad și invitații au participat la o degustare de vinuri.

Ziua s-a încheiat cu vizionarea unei piese de teatru, comedia Un bărbat și mai multe femei, susținută de cunoscuții actori Claudiu Bleonț și Magda Catone în Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș. Cea mai grea sarcină au avut-o cei doi interpreți de limbă italiană, care au tradus, mai bine spus, au încercat să traducă improvizațiile celor doi actori

               În ultima zi a vizitei, delegația italiană s-a bucurat de frumusețile orașului Timișoara, „Capitală Culturală Europeană” în anul 2023, și de reperele istorice din centrul vechi. Ziua s-a încheiat cu participarea la a VI-a ediție a Balului Caritabil, eveniment organizat de Camera Notarilor Publici Timișoara. La Bal au avut ocazia de a întâlni conducerea Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, notari din Camera organizatoare și din celelalte Camere din țară, participanți la eveniment.

               Conducătorul delegației Comitatului Regional Notarial Lombard a spus, la încheierea acestei vizite, următoarele: „Această colaborare regională are ca principiu definitoriu de dezvoltare asigurarea circuitului civil al actelor notariale cu elemente de extraneitate, cu respectarea regulamentelor UE, a prevederilor dreptului internațional privat și a legislațiilor naționale. În același timp, unele dintre problemele cu care se confruntă cele două notariate au un numitor comun, în ce privește Consiliul Concurenței, iar celelalte sunt generate de riscul ridicat al infracționalității organizate și al spălării banilor și de mobilitatea cetățenilor europeni. Această vizită ne-a oferit oportunitatea cunoașterii realizărilor notariatului român, a competențelor pe care le au notarii publici, respectiv competența de a constata divorțul pe cale amiabilă între soți, cu sau fără copii minori, competența în materie succesorală, precum și competența Camerelor Notarilor Publici de a aplica apostila pe actele notariale pentru a le asigura eficacitatea transfrontalieră, precum și a obiectivelor pe care le are Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, de dezvoltare, în general, de colaborare la nivel internațional și de modernizare și digitalizare a activității notariale. În aceste zile am avut foarte multe de învățat de la notariatul român, inclusiv din organizarea Balului Caritabil și din modul în care notarii români înțeleg să păstreze legătura și să colaboreze, nu numai profesional. Vreau să mulțumesc pentru ospitalitatea organizatorilor, pentru deosebita organizare a vizitei, pentru momentele frumoase oferite în cele trei zile în care am fost invitații colegilor români, în care am petrecut clipe ce vor rămâne adânc întipărite în memoria noastră afectivă și care ne-au demonstrat că avem nu numai o relație de colaborare profesională, dar și o relație de prietenie sinceră.”