Coerență, răbdare și echilibru

În viața personală înfruntăm cu toții provocări pe care, în urmă cu doar câțiva ani, nici măcar nu ni le-am fi imaginat.

Pe fiecare dintre noi ne-a bucurat o reușită sau ne-a întristat o experiență mai puțin plăcută pe care viața ne-a oferit-o, dar pe care am depășit-o devenind mai înțelepți, mai răbdători și mai echilibrați.

Toate, bune sau rele, fac parte din viață!

Recunosc că m-a intrigat și m-a fascinat deopotrivă cugetarea lui Antoine de Saint-Exupéry, potrivit căreia: „Viața nu este simplă, nici complicată, nici limpede, nici mohorâtă, nici contradictorie, nici coerentă. Este – și atâta tot!”

Adevărat, viața nu este simplă și nici limitată doar la lumini sau la umbre!

Antoine de Saint-Exupéry a știut să rezume în câteva cuvinte experiența vieții sale plină de surprize – zile bune, dar și zile rele, știri optimiste, dar și îngrijorătoare, obiective atinse, dar și nerealizări.

De altfel, viața este minunată prin chiar diversitatea trăirilor pe care ni le oferă. Am mai scris că planul trăirilor personale interferează cu cel al experiențelor profesionale; ele se împletesc uneori într-un mod fericit și definitoriu pentru profesia de notar.

În ultimii ani, mai mult decât în alte perioade, parcă s-au accentuat și s-au înmulțit provocările profesionale; problemele la care a trebuit să găsim rezolvări ne-au asaltat din ce în ce mai des, iar atacurile ce au vizat profesia în ansamblu sau pe profesionist au devenit din ce în ce mai agresive.

Cu toate acestea, cu răbdare, echilibru și coerență strategică am trecut peste toate încercările, făcând dovada că suntem o profesie perenă, utilă și responsabilă.

Suntem prezenți în viața cetății pentru că este nevoie de noi, întrucât cei care o populează trebuie să se adreseze unui profesionist al dreptului care, cu autoritatea delegată lui de către stat, bucurându-se atât de încredere, cât și de știința de a-i consilia în proceduri necontencioase, este singurul în măsură a-i ajuta în scopul apărării unor drepturi și interese legitime.

Nu știu cum va arăta viitorul profesiei, dar știu cum mi-l doresc. Doresc un viitor strălucit, un viitor în care profesia să se dezvolte, un viitor în care relația dintre notar și public să se consolideze, un viitor în care împreună cu celelalte profesii juridice, cu onestitate și bună-credință să construim încrederea cetățeanului în justiție. Pentru că de curând s-au încheiat alegerile în cadrul profesiei și pentru că încrederea pe care mi-ați arătat-o a fost încă o dată onorantă și copleșitoare, îmi doresc ca, împreună cu dl președinte Dumitru Viorel Mănescu și întreaga echipă să continuăm o strategie de dezvoltare instituțională, care să genereze certitudine și încredere atât notarului public, cât și cetățeanului care apelează la serviciile acestuia!