REZUMAT
Textul își propune să trateze probleme punctuale de practică notarială în cazul ipotecării unui imobil în favoarea căruia a fost constituită, anterior,
Luana BLIDAR
Reprezentantă a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici
din România la Bruxelles
În data de 5 decembrie 2018, CNUE a organizat un eveniment în Parlamentul European pentru a celebra 25 de ani de la înființarea organizației. Europarlamentarii care au găzduit evenimentul au fost dl Daniel Buda și dl Cristian Bușoi. Au participat 150 de persoane la eveniment: notari, oameni politici, reprezentanți ai instituțiilor europene (Parlamentul European și Comisia Europeană), reprezentanți ai comisiei pentru eficiența justiției din cadrul Consiliului Europei, precum și jurnaliști români și străini. Notariatul român a fost reprezentat de către președintele UNNPR, dl Dumitru Viorel Mănescu, președintele Camerei Notarilor Publici Galați, dl Bogdan Ciucă, și reprezentanta UNNPR la Bruxelles, dna Luana Blidar.
Au ținut alocuțiuni dl Marius Kohler, președinte al CNUE; dna Tiina Astola, directoarea generală a Departamentului pentru justiție din cadrul Comisiei Europene; dl Daniel Buda, notar și membru al Parlamentului European; dl José Marqueno de Llano, președinte al UINL; dl Stéphane Leyenberger, secretar executiv al Comisiei europene pentru eficiența justiției (CEPEJ) a Consiliului Europei, și dl Cristian Bușoi, notar și membru al Parlamentului European. Evenimentul a fost moderat de secretarul general al CNUE, dl Raul Rădoi.
Dl Marius Kohler a trecut în revistă realizările notariatului european în cei 25 de ani de activitate: garantarea unei siguranțe juridice la nivel european prin implicarea notariatului în principalele propuneri legislative europene, fie că este vorba despre Regulamentul (UE) nr. 650/2012 privind succesiunile, fie despre cele două regulamente europene privind efectele patrimoniale ale căsătoriilor (2016/1103) și parteneriatelor înregistrate (2016/1104). Dl Kohler a prezentat un scurt videoclip cu privire la diferitele etape ale integrării notariatelor în cadrul organizației(1).
Dna Tiina Astola a apreciat rolul notarilor în asigurarea stabilității și implementării legislației europene. Aceasta a menționat că notarii vor avea un rol important în aplicarea celor două regulamente privind efectele patrimoniale ale căsătoriilor și parteneriatelor înregistrate, ale Regulamentului (UE) 2016/1191 privind documentele publice și ale pachetului legislativ privind dreptul comercial. Dna Astola a salutat folosirea de noi tehnologii în activitatea notarială și a menționat rolul notarului de partener de încredere al statului, rol evidențiat în special prin păstrarea registrelor în diferite domenii, de la cel testamentar la cel al procurilor.
Dl Daniel Buda a felicitat CNUE pentru coordonarea activității europene a 22 de notariate cu competențe ce diferă uneori. Acesta s-a referit și la importanța folosirii de noi tehnologii pentru dezvoltarea notariatului și menținerii acestuia conectat la evoluțiile din domeniu. În acest context, dl Buda a salutat eforturile președintelui UNNPR, dl Viorel Mănescu, ale dnei prim-vicepreședinte, Doina Rotaru, și ale președintelui Camerei Notarilor Publici Galați, dl Bogdan Ciucă, de a consolida profesia și de a pune interesul cetățenilor în centrul activităților notariale. Nu în ultimul rând, dl Buda și-a exprimat dorința unei intensificări a cooperării între notariatele membre CNUE, în scopul unui aport semnificativ la dezvoltarea unei Europe a dreptului.
Dl José Marqueno de Llano, președinte al UINL, a precizat că cele două organizații au o cooperare benefică pentru profesia notarială și au aceleași obiective de afirmare a notariatului pe plan internațional.
Dl Stéphane Leyenberger a ținut să mulțumească CNUE pentru deschiderea spre cooperarea cu Consiliul Europei pe subiecte ce țin de eficiența justiției. Acesta s-a referit la încrederea pe care CEPEJ o conferă notariatului european prin acordarea oportunității de a-și elabora propriul raport cu privire la implicarea în degrevarea instanțelor și publicarea acestuia sub auspiciile Consiliului Europei.
Nu în ultimul rând, dl Cristian Bușoi s-a referit la diferitele congrese ale notariatului european: cele de la Roma, Varșovia, Bruxelles și Santiago de Compostela, la care a avut ocazia să participe în mod activ. Dl Bușoi s-a declarat onorat să se afle în prezența președinților diferitelor notariate și în special în prezența dlui președinte al UNNPR, dl Dumitru Viorel Mănescu. Dl Bușoi a precizat că notariatul este o profesie respectată la Bruxelles, ce a reușit să se afirme drept un partener natural al instituțiilor europene, contribuind atât la justiția preventivă, cât și la asigurarea siguranței juridice pentru cetățenii din propriul stat membru și pentru cei ce decid să locuiască, să lucreze sau să-și întemeieze o familie într-un alt stat membru. În final, europarlamentarul român a făcut apel la consolidarea Uniunii Europene și a dimensiunii europene a notariatelor naționale.
1. Disponibil la: https://www.youtube.com/watch?v=N2OSBrhfpZA.
REZUMAT
Textul își propune să trateze probleme punctuale de practică notarială în cazul ipotecării unui imobil în favoarea căruia a fost constituită, anterior,
Luana BLIDAR
Reprezentantă a Uniunii Naţionale a Notarilor Publicidin România la Bruxelles
În 6 decembrie 2018, a avut loc, la Bruxelles, reuniunea Adunării