Venue Grand Ballroom, Timișoara, 6 aprilie 2019
Notar public EDUARD LAMBERT Preşedinte al Colegiului director CAMERA NOTARILOR PUBLICI TIMIŞOARA
În seara
Legal Point: Suntem împreună cu doamna vicepreședinte Doina Rotaru – Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România. Bine vă găsim!
Doina Rotaru: Bine aţi venit în casa noastră!
Legal Point: Suntem bucuroși să stăm de vorbă cu această ocazie specială — un număr special al revistei Legal Point, dedicat profesiilor juridice. Sunteţi, alături de domnul președinte Viorel Mănescu, unul dintre oamenii importanţi pentru profesia de notar public.
Doina Rotaru: Da… Încă de la început, fiindu-mi mentor cel care m-a primit ca notar stagiar, categoric, în momentul în care Domnia Sa a devenit președinte, a trebuit să-l ajut în activitate, iar totul a început de la reuşita de a deveni preşedintele Camerei Bucureşti, unde mi-am început activitatea de creare a instituţiei noi a notariatului în România.
Legal Point: Aţi trecut, ca profesie, prin multe schimbări, după Revoluţia română din 1989, practic de la notariatul de stat către o profesie juridică liberală. Care ar fi, din punctul dumneavoastră de vedere, cele mai importante repere ale profesiei de notar din acești aproape 30 de ani?
Doina Rotaru: În primul rând, vreau să cunoască cititorii dumneavoastră că şi notariatul de stat a avut un merit extraordinar. Şi, că tot aţi vorbit de Revoluţie, gândiţi-vă că a fost o instituţie care nu a fost contestată – nici ea și nici membrii profesiei de notar de stat –, în zilele acelea febrile, ale Revoluţiei. În al doilea rând, câștigul şi succesul notarului public se datorează faptului că patru sute de notari de stat au pus bazele acestei instituţii, o instituţie care avea o desfăşurare teribilă în toată ţara, în sensul că toate oraşele aveau asigurat acest serviciu notarial, inclusiv reşedinţele de judeţ și Bucureştiul, unde erau şase notariate, plus Notariatul Municipiului București. Scheletul notariatului de stat a fost cheia reuşitei notariatului public. Şi încă de la început, categoric, foștii notari de stat, notarii șefi de judeţe, de sectoare au pus umărul la dezvoltarea societăţii. Și cheia succesului, pentru că erau deja manageri, s-a văzut. Nu la fel de ușor a fost la executorii judecătoreşti, care, fiind angajaţi la nivelul instanţelor de judecată managementul îl făcea președintele judecătoriei ei erau niște simpli angajaţi, iar dezvoltarea instituţiei a fost mult mai greoaie, evident.
Legal Point: O carieră foarte frumoasă — practic preşedinte al Camerei Bucureşti, apoi vicepreşedinte al Uniunii —, spuneți-ne câteva lucruri despre Camera Bucureşti și, poate, lucrurile importante ale mandatului dumneavoastră.
Doina Rotaru: Camera Bucureşti rămâne sufletul meu şi lucrarea de căpătâi, pentru că, venind la conducerea ei, am putut să-mi realizez foarte, foarte multe proiecte. În primul rând, informatizarea, la un alt nivel, a procedurilor succesorale, dezvoltarea serviciului informatic la procedurile succesorale, pentru că la nivelul fiecărei camere se ţine evidenţa procedurilor succesorale, competenţa fiind determinată de ultimul domiciliu al defunctului. Un proiect extraordinar, fiind trimis de către Uniune la un congres la Viena, în 2001, un congres mondial, unde am participat la secţiunea notarială. Am înţeles importanţa covârșitoare pentru societatea arhivei şi a serviciului notarial şi, când m-am întors în ţară, am încercat să sensibilizez factorii de decizie din Uniune pentru a cere Ministerului Justiţiei arhiva Notariatului de Stat. În câţiva ani, toată arhiva Notariatului de Stat, adică 60 de ani de muncă, a trecut la notariatele publice, respectiv la camerele notarilor – și aceasta zic că este cea mai importantă realizare. Ca preşedinte, am avut posibilitatea de a lua şi arhiva veche succesorală. La ora actuală, Camera Bucureşti are o arhivă succesorală din 1900, la zi, în materie de succesiuni – ceea ce e un lucru extraordinar. Deci poţi găsi acolo documente de o importanţă deosebită şi interesante, valoroase pentru societate. Și sunt în clădirea din palat, puse la adăpost. Acesta a fost un proiect foarte mare, foarte greu… Să iei 60 de ani de arhivă nu-i un lucru ușor. Toate certificatele de moștenitor și soluțiile în succesiuni, milioane de soluții, au fost fotografiate digital, iar o cameră are o bază digitală a tuturor certificatelor de moștenitor. Serviciul nu putea să rămână numai la nivel de București și atunci s-au cumpărat sedii în toate județele, camera având cinci județe – Teleorman, Ialomița, Călărași, Giurgiu și Ilfov –, și s-a preluat de la tribunalele județene și de la judecătorii arhiva, care a fost cantonată, după inventariere, în sediile cumpărate de către cameră. În orice caz, Teleormanul a fost campion pe județ în ce priveşte numărul documentelor – au fost fotografiate certificatele de studenții de la Istorie. Am cumpărat și aparate de fotografiat digitale – voiam fotografii digitale, și nu scanare, pentru ca păstrătorii bazei de date să nu poată modifica informația. Că la scanat mai poți interveni; pe când așa, fotografia digitală…
Legal Point: Rămâne ca atare?
Doina Rotaru: Da. M-am bucurat și de susţinerea Arhivelor Naţionale — m-am dus cu proiectul, l-am explicat, mi-am pus toată puterea în a-i determina să aibă încredere într-un partener…
Legal Point: Instituţional, până la urmă, și…
Doina Rotaru: Privat. Dar probabil că din cauza faptului că judecătoriile erau pline cu arhivele proprii și nu puteau să gestioneze şi arhiva Notariatului de Stat. Supărarea pornise de la o doamnă căreia îi murise o fată de 20 de ani și, ca s-o poată înmormânta, îi trebuia un referat de la judecătorie, că nu s-a mai dezbătut succesiunea, ca să-şi facă actele pentru un loc de veci. Iar judecătoria nu înţelegea s-o servească. Intrase în vacanţă… Mă rog, în vacanţă sunt judecătorii, nu și arhiva. Arhiva nu stă în vacanţă. Şi, ca atare, săraca femeie, plângând, spunea că nu e posibil să nu-și îngroape fata în locul de veci pentru că un funcţionar nu-i dă un referat. Sau erau oameni disperaţi care, cu luni, ofereau bani să poată scoate din arhivă o copie după un contract care le era necesară la o retrocedare sau la ceva. E adevărat că a venit cam târziu. Pentru că, probabil că dacă lucrul acesta se făcea de mai mult timp, nu se mai făceau fel de fel de falsuri în materie de retrocedări.
Legal Point: Vă referiți la arhiva electronică?
Doina Rotaru: Da. Am cam supărat pe unii și pe alţii, dar nu-i nimic. Mie mi se pare normal ca notarii să-şi gestioneze propria arhivă şi arhiva înaintașilor lor. Să-şi caute actele, ele sunt foarte bine păstrate, iar Arhivele Statului sunt foarte mulţumite de serviciul respectiv. Acesta este un lucru extraordinar, pe care l-am putut realiza, pentru că am convins – erau vreo 400- 500 de notari pe vremea aceea – să iau bani din cotizaţiile lor ca să pot face lucrurile acestea. Deci i-am convins. Acum, tinerilor notari li se pare un lucru firesc; zic că aşa a fost dintotdeauna. Dar la început a fost foarte greu – să iei mii de dosare… le-am ţinut şi pe la o școală… Mă rog, o adevărată aventură.
Legal Point: Şi o muncă de ani de zile, probabil…
Doina Rotaru: Nu. Că trebuia foarte rapid făcut. Lucrul s-a făcut în câteva luni.
Legal Point: Cu adevărat o realizare.
Doina Rotaru: Da. Acum, știţi, la ora actuală am 63 de ani. Pe vremea aceea aveam mai puţin. Dacă m-ar pune să mai fac o dată, cred că n-aș mai face. Să iei tone de arhivă…
Legal Point: Deci ,,O ţară fără arhivă nu are istorie” (N. Iorga). Foarte interesant…
Doina Rotaru: După care, mă rog, la Uniune, ca să-mi ajut colegul și mentorul, am trecut într-un proiect de automatizare a unor registre.
Legal Point: În ce an ați venit în conducerea Uniunii?
Doina Rotaru: Am cochetat cu Uniunea şi când eram preşedintele Camerei Bucureşti. Pentru că reprezentam camera cea mai mare din ţară, o cameră foarte dezvoltată, şi am spus că eu niciodată nu mă potolesc. Pentru că eu cred că cheia succesului instituţiei e dacă nu se oprește. În momentul în care se vor opri, se vor plafona, iar alţii ne vor lua locul. Și la Uniune două lucruri am putut să realizez — era și în programul meu de activitate la cameră —, să determinăm autorităţile să ne dea apostila şi supralegalizarea, şi s-a reuşit până la urmă, în procesul de degrevare a instanţelor de judecată; şi aceste registre electronice, foarte necesare activităţii de notar. În sensul că, folosind aceste registre electronice, actul notarial e mai puţin vulnerabil. Şi arhiva preluată tot pentru a întări actul notarial, pentru că, gândiţi-vă, dacă mie îmi venea cineva cu un act de vânzare-cumpărare şi eu îl foloseam, iar actul era fals, cream şi eu un contract care era nul sau putea fi anulat. Aşa, în momentul în care oricărui notar i se prezintă un document — din ’50, din ’60, din ’70 —, el merge la arhivă, cere electronic la arhivă să i se arate documentul original, să vadă dacă are acelaşi cuprins. Pentru că știţi ce se întâmplă? După Revoluţie a apărut fenomenul falsului — de la fals de identitate până la fals de acte, la fals de situaţie, orice vreţi dumneavoastră, pentru că, mă rog…, acesta este românul, e inventiv, doreşte să câștige facil avere, şi atunci oamenii s-au dedat la fel de fel de lucruri. În momentul în care cineva în țara asta constata că serviciul notarial era foarte vulnerabil, putea să-l şi desfiinţeze. Aşa e. ,,Se poate trăi și fără notari”, ar fi putut spune cineva, sau ,,Domnule, ce facem cu ăştia, că nu fac decât prostii?”. Am asistat la o discuţie când se cerea, de o persoană din Ministerul Justiţiei, câte acte anulate sunt, ştiţi? Și acesta era un motiv de îngrijorare pentru noi — câte acte anulate sunt. Şi acum am vrea să știm şi nu avem posibilitatea. Noi nu putem să știm câte acte anulate. Pentru că notariatul de stat era foarte bun, pentru că actul anulat îţi venea ţie înapoi. Şi tu știai exact pentru ce ţi-a anulat actul, ce slăbiciuni ai avut în act. Şi la vânzări, și la moşteniri, în toate aproape. Pe când acum trebuie să luăm măsuri în așa fel încât întărirea actului notarial să se facă prin alţi parametri. Și astea sunt, de exemplu, aceste registre. Gândiţi-vă, toate procurile care se fac în România şi de către misiunile diplomatice sunt în fotocopie, în registru electronic. În momentul în care dumneavoastră veniţi cu o procură, eu vă verific dacă într-adevăr procura e reală. Lucrul acesta e foarte important pentru notari.
Legal Point: Și pentru societate, până la urmă.
Doina Rotaru: Da. Parchetul General de la Bucureşti, când încă mai eram președinte la Bucureşti, spunea că, după ce am luat arhiva după ce s-au făcut aceste registre şi după ce am obţinut – a obţinut instituţia – posibilitatea de a intra notarul să verifice buletinul în bazele de date ale Ministerului de Interne, reclamaţiile de fals – de persoane, de acte – au scăzut fantastic.
Legal Point: Cum aţi decis să veniţi către profesia de notar public?
Doina Rotaru: A, dintotdeauna. Cred că m-am născut să devin notar. Deşi tatăl meu a fost procuror şi eu am vrut să fac … mi-ar fi plăcut foarte mult să devin și eu procuror…Tatăl meu a fost și condamnat, a stat și la închisoare… Avea o viziune altfel decât cea a instanţei – spunea că numai Dumnezeu ştie adevărul, că un om nu poate… Era şi perioada comunistă, vă daţi seama, în anul 1980… nu avea rost să intru să fiu nici procuror, nici judecător şi, ca atare, am dat examen şi am devenit notar. A zis: „Asta-i o instituţie unde împarţi şi tu ce are omul de împărţit.” Ei, cum am intrat în notariat, mi s-a părut că este cea mai bună alegere a vieţii mele. Iubesc foarte mult oamenii, sunt foarte miloasă, mi-e milă chiar şi de ignoranţa celui cu care discut… Pentru că, la un moment dat, unuia care te enervează poţi să-i faci foarte uşor rău. Dar imediat mă gândesc, domnule, stai puţin, că poate și de mine, ajungând într-o situaţie în care unul ştie meseria aia, iar eu n-o ştiu, ar putea să-şi bată joc cineva din cauza faptului că sunt ignorant. Iubesc foarte mult oamenii și, ca atare, zic eu că am fost un notar bun. I-am ajutat pe foarte mulţi; şi în perioada comunistă, şi după comunism. Şi am avut clienţi din toate domeniile. Ştiţi, pe timpul comunismului toată lumea lupta să aibă clientelă politică — pentru că îţi mai dădea câte o aprobare, să-ţi iei mașină, televizor.. înţelegeţi? Ei, eu am avut în timpul comunismului vechea protipendadă a Bucureștiului şi, mă rog, ei nu prea mai aveau avere, aveau locuri de veci, de aceea pot să spun că pot să fiu doctor în materie de locuri de veci. Pentru că atâtea locuri de veci am împărțit… Iar după Revoluție, cei pe care i-am servit înainte, și-au recăpătat averi… și am rămas în relații, cu unii dintre ei mai apropiate decât cu rudele mele adevărate. Pentru că omul nu te uită când îi faci un bine sau un serviciu.
Legal Point: Aşadar, de la data de 14 martie 2013 aţi devenit vicepreședinte al Uniunii, iar de la 1 ianuarie 2018, prim-vicepreședinte.
Doina Rotaru: Da, și s-a dezvoltat acest serviciu de registre… Ştiţi, eu n-am fost membră de partid, iar în notariatul de stat, unde am lucrat 15 ani, am fost pălmaşă. Am lucrat 11 ani la sectorul 1…
Legal Point: Probabil că acolo se învaţă cea mai bună meserie, la bază, nu?
Doina Rotaru: Da. În vremea aceea, mi se părea că e cam nedreaptă conducerea cu mine… Nefiind membru de partid şi la sectorul 1, vă daţi seama… dar îi trebuia sectorului şi un pălmaş. Și am stat pălmaș… până la Revoluţie, când ministerul a înţe- les așa, să facă o mică reformă, să pună ne-membri de partid notari-şefi. Şi m-au pus, după Revoluţie, notar-şef la un sector în București, la sectorul 4, unde m-am întâlnit cu alt notariat decât sectorul 1. Sectorul 1 avea un notariat model; pentru că nu neapărat serviciul în sine, ci şi autorităţile cu care lucrai contau, conta foarte mult Primăria. Pentru că aveai servicii cu care permanent erai în contact — serviciul de sistematizare, pentru că obţineai autorizaţii de înstrăinare, serviciul de autoritate tutelară…, fel de fel de servicii – şi administraţia sectorului 1 era dintre administraţiile foarte performante. Chiar secretarul Primăriei — doamna Berzescu, ulterior a devenit și judecător, o personalitate, efectiv — cunoştea foarte multă administraţie. Pentru că știţi ce lipsește cel mai tare în ţara asta? Administraţia. Avem o administraţie total deficitară. Fiecare îşi dă cu părerea şi cu presupusul, ştiţi? Şi cu blocurile astea care au luat foc acum, tot din cauza administraţiei se întâmplă. Şi aruncăm vina — că notarul, că n-am văzut noi… Ce să vadă notarul? Cine emite autorizaţia de înstrăinare, cine face recepţia lucrării, acela trebuie să aibă pe conştiinţă oamenii care au luat foc sau au pierdut toate bunurile. Asta este. Şi, mă rog, la sectorul 4 era alt specific, administraţia era foarte slabă, extraordinar de slabă. În schimb, avea o zestre imobiliară teribilă… La Fântâni era sectorul 4.
Legal Point: Existau şi interese foarte mari.
Doina Rotaru: Enorme. Vă spun, am văzut niște lucruri nemaiîntâlnite. Lider sindical care nici nu știa să scrie și să citească…, arăta vai mama lui, nici nu ştiu dacă era lider sindical, proprietar de apartament cu cinci camere, cu scară interioară. Adică… mă rog, ce s-a dorit acolo — că, înainte de Revoluţie, întâmplător, un director de la ICRAL mi-a explicat şi mie, şi domnului Mănescu că în Centrul Civic Ceauşescu voia să mute toate cadrele, pe blocuri — ministrul, cu directorii ș.a.m.d. Tot muta în Centrul Civic. Ei, pe vremea aceea, locuiau în Primăverii și veneau să verifice şi spuneau: ,,Nu merge chederul ăsta la geam, nu e bună uşa…”, ca să întârzie, că nu aveau niciun gând să plece din vile, să se mute în blocuri, că, de fapt, în blocuri dacă stăteau toţi, se spionau unul pe altul, nu? De fapt asta era, deci ce s-a dorit la blocurile alea şi unde s-a ajuns? Că le-au prăduit toţi. Fiecare…
Legal Point: Ce s-a schimbat în profesia de notar după Revoluţie? Sau cum era profesia de notar înainte de Revoluţie și cum este după Revoluţie?
Doina Rotaru: Dacă doriţi vreodată, am să vă spun istoria acestei instituţii, pentru că este fabuloasă. Ca să vă spun că, de fapt, comuniştii au făcut un bine, eu recunosc acum, deși n-am fost membră de partid, iar tatăl meu a suferit politic. Au emancipat femeia. Pentru că, până la Notariatul de Stat, nicio femeie n-a putut să fie notar. Să ştiţi că târziu au devenit şi judecător, şi procuror… Ar fi foarte interesant să vedeţi cine a început profesiile astea. Eu caut să aflu care e prima femeie notar. Dar instituţia a fost foarte bine pusă la punct, pentru că au avut loc epurările din magistratură, iar pe judecătorii de mare clasă unde să-i dea — şi i-au dat la notariat. Iar ei au început să creeze o practică notarială.
Legal Point: Deci notariatul era considerat Cenuşăreasa Justiţiei? Înainte de Revoluție sau chiar și după Revoluţie?
Doina Rotaru: Înainte de Revoluţie. Pentru că el urma să se desfiinţeze. O societate în care dispărea proprietatea privată, în favoarea proprietăţii de stat. Proprietatea de stat, la Revoluţie, era enormă și era teoria că fiecare avem dreptul la această proprietate, că ne aparţine tuturor. Eram 23 de milioane, se împărţea proprietatea statului, care era enormă, în 23 de milioane de fracţii. Adică fiecare om era proprietarul acestui patrimoniu enorm. Şi mai aveam o proprietate privată, minimă, pe cale de dispariţie – toată lumea a uitat. Şi atunci, ce rol mai avea notarul? Ce să facă notarul?! Mai puţin.
Legal Point: Practic, urma să se desfiinţeze încet, încet.
Doina Rotaru: Da. Să piardă din importanţă, spre desfiinţare. Fiica mea este notar, iar, când îi spun că pe vremea aceea n-aveai voie să deţii două proprietăţi, zice că nu eram sănătoşi la cap. Noi eram sănătoşi la cap. Două sau mai multe proprietăţi. Adică erau anumite reguli, stricte, ale societăţii respective. De aceea vă spun că arhiva Notariatului de Stat este o bogăţie inestimabilă, pentru că, citind actele dintr-o anumită perioadă, îţi dai exact seama ce s-a întâmplat în societate în perioada respectivă. În actele de vânzare- cumpărare trebuia să scrie cu ce se ocupă cumpărătorul; unde lucrează, ce este, să aducă adeverinţă de serviciu, să vedem de unde are banii, pentru Legea nr. 18 ş.a.m.d. Acum, să ştiţi că nu toate lucrurile erau foarte rele. De exemplu, sincer, de unde avea banii era un lucru foarte bun.
Legal Point: Care ar fi bun şi astăzi.
Doina Rotaru: Cred că se doreşte şi astăzi să se întâmple lucrul acesta. Pentru că, sincer, acum nu pot să nu recunosc că un notar are suficienţi bani. Dar niciodată n-aş avea bani să beau o sticlă de şampanie de 3.000 de euro pe plajă la mare. N-aş putea. Câştig foarte greu banul. Poate aș avea bani, dar n-aş putea să fac lucrul acesta. Numai cel care îl câştigă foarte uşor îl poate arunca.
Legal Point: Greutăţile din ’90 – ’95 în ce au constat?
Doina Rotaru: În primul rând că toată lumea nu mai dorea reguli, au fost abrogate anumite texte de lege, încercându-se o retrocedare a proprietăţilor – care, după părerea mea, s-a făcut foarte prost. Acesta e punctul meu de vedere. S-a făcut foarte prost retrocedarea proprietăţii funciare și, pe urmă, imobiliare. Şi terenurile, şi imobilele, pe Legea nr. 112. Şi a apărut o ramură pe care n-a învăţat-o nimeni la facultate – a apărut dreptul comercial, care nu era obiect de studiu. Deci zeci de generaţii, din ’46 – ’47, să zicem, până în ’90, n-au învăţat drept comercial la facultate. Au început să se formeze societăţile comerciale, până şi taximetriștii făceau acte de constituire a societăţilor comerciale. Toată lumea. A fost așa, o emulație de societăți comerciale. Unii voiau penitenciare, unii voiau armată, alții voiau să remaieze ciorapi ș.a.m.d. Și sistemul de stat notarial era total depășit. Se lucra cu șaseșapte notari la un sector al Bucureștiului și se făceau zeci de mii de acte pe lună. Pe urmă au apărut legile care au permis vânzarea apartamentelor și, în momentul în care proprietatea de stat s-a transformat în proprietate privată, prin vânzarea apartamentelor către chiriași, a început și vânzarea lor. Pentru că omul, săracul de el, marea majoritate, nu știa ce înseamnă proprietatea. Și dacă, să zicem, pe Legea nr. 61 cumpărai un apartament cu un preț de 200 de dolari – atât costa un apartament de două camere –, venea altul și spunea: „Uite, îți dau atâția bani, vinde-mi-l.” Și el, bucuros că ia atâția bani, îl vindea și rămânea pe stradă.
Legal Point: Şi din ’95 încoace?
Doina Rotaru: Au fost și din ’95 încoace transformări foarte mari. De exemplu, s-a mai luat din proprietatea de stat, prin retrocedări… În ’95 a apărut notariatul public.
Legal Point: Şi, practic, profesia de notar a devenit profesie juridică liberală? Doina Rotaru: Cvasiliberală, noi nu suntem total liberali. Total liberali pot să zic că sunt avocaţii, noi suntem legaţi ombilical de Ministerul Justiţiei, lucru care este şi rău, şi bun. Pe de o parte, e rău că stai să obţii orice de la Minister; dar, pe de altă parte, este bine pentru că mai pot fi făcute anumite reglaje, iar numirea în funcția de notar are o anumită exigenţă. Dar şi în cadrul notariatului public, mişcându-se societatea, a trebuit și instituţia să se adapteze în timpul mersului.
Legal Point: Care sunt calitățile pe care un absolvent al facultății de drept trebuie să le aibă pentru a fi un bun notar?
Doina Rotaru: Să iubească oamenii. Asta e cel mai important lucru. Să iubească oamenii și să aibă tăria şi puterea să refuze mulţi bani dacă sunt plata unor lucruri nelegale. E un lucru extraordinar. Vă daţi seama, adică să n-ai din ce trăi, să ai salariaţi pe care trebuie să-i plătești, să vină unul să-ţi spună că te umple de bani și tu să-ţi spui. „Nu, pentru că ceea ce-mi ceri nu-i legal. Nu îţi fac. Pleacă!”
Legal Point: Şi cum ajunge un tânăr să capete aceste principii și această exigenţă?
Doina Rotaru: Să iubească oamenii depinde de, ştiu eu, formarea lui ca persoană până la vârsta respectivă. Iar exigenţa aceasta, mă rog…, cu multe patimi, când n-ai bani, e foarte dureroasă.
Legal Point: Practic, din acest punct de vedere, cred că şi Institutul Notarial are un rol.
Doina Rotaru: Da, are un rol. Are un rol și de contact cu specialişti, care ar trebui să fie foarte corecţi și sinceri şi să le dea toate informaţiile. Pentru că, ştiţi, unii sunt deformaţi; unii văd numai bani în meseria noastră şi asta-i cea mai mare greşeală. Dar trebuie să iubească oamenii, în primul rând. Pentru că, dacă nu iubești oamenii, n-ai răbdare cu ei, nu lucrezi tu personal, îi pui pe un asistent, un secretar să vorbească cu ei… Sunt lucruri sensibile cu care lucrează notarul. Ia gândiți-vă la o moștenire, unde sunt fel de fel de probleme, de viaţă, de suflet. Chiar şi la înstrăinările imobiliare, să ştiţi că sunt oameni care, în momentul în care semnează un contract, plâng. Unii plâng că se despart greu de bunul respectiv, faţă de care au nişte sentimente, trăiri…
Legal Point: Face parte din viaţa lui.
Doina Rotaru: Alţii plâng de bucurie că au ajuns în situaţia să dobândească un bun pe care poate şi l-a dorit un înaintaş de-al lor ș.a.m.d. De-aia vă spun că nu poţi s-o faci așa, ca pe o simplă registratură sau, cum aud pe câte unii, notarul pune ştampile… Nu-i chiar aşa. Trebuie să ai contactul direct cu persoanele, să vorbești cu ele, să dialoghezi, nu toată lumea este foarte bine pregătită şi…, mă rog, asta-i o carenţă. Pot să vă spun, ca notar de 38 de ani, că poporul român nu prea are cultură juridică. Nu are. Ne uităm la cetăţenii italieni, greci, israelieni, germani — domnule, nu sunt de specialitate juriști, dar au o bază, ştiu cum să pună problema. Pe când al nostru…, să vorbeşti cu un intelectual, să-i spui: ,,Dar de ce n-aţi făcut un testament, n-a făcut soţul/soţia?” ,,Ce testament? Eu n-am auzit” Şi el e intelectual… Păi nu se poate să nu fi auzit de testament, să nu fi citit Balzac… Dar sunt oameni care aşa declară.
Legal Point: Care sunt satisfacţiile pe care doamna Doina Rotaru le are exercitând profesia de notar?
Doina Rotaru: Eu vreau să vă spun că satisfacţiile, la vârsta pe care o am, cele mai mari sunt profesionale. Proiectele mele se văd, se folosesc, le folosește și urmaşul meu – fiica mea – şi toţi tinerii care vin în contact… Lor, într-adevăr, li se pare o chestie normală şi firească. Cred că acestea sunt cele mai mari satisfacţii. Materiale nu, să ştiţi că nu fac parte din categoria de notari care s-au ajuns material. Chiar din contră. N-am avut aşa abilităţi, probabil că nu m-am gândit foarte tare la mine şi familia mea, ca material să ajung extraordinar. Am tot dat, sunt foarte darnică, am dat şi în dreapta, şi în stânga… Şi nu pot să spun că mi-am creat o bază… Nu. Dar ceea ce am făcut în profesie cred că va rămâne şi simt că mulţi colegi mă iubesc foarte mult şi mă apreciază. Şi acesta este un lucru foarte important, când cineva te apreciază sau când am clienţi care vin și-mi spun: ,,Doamnă, mă rog de sănătatea dumneavoastră!” — acesta-i un lucru mai important decât dacă ţi-ar lăsa bani în casierie. Pentru că mulţumirea e un lucru extraordinar. Mă rog, sunt cam depăşită de vremurile actuale. Nu sunt un om al vremurilor actuale.
Legal Point: Cum se vede, din perspectiva dumneavoastră viitorul profesiei ?
Doina Rotaru: Trebuie continuată modernizarea şi dezvoltarea instituţiei. Adică ce s-a făcut până acum nu e suficient. Permanent trebuie descoperite de către gânditorii instituţiei fel de fel de lucruri pe care trebuie să le facă. Mă uit în străinătate, la colegii notari din alte țări. Pentru că, de fapt, notarii, când merg în străinătate, ar trebui să meargă în scop de „spionaj”. În sensul bun. Să mergi acolo, să vezi cum e acolo… pentru că, acum sincer vorbind, nu ne putem noi compara cu notariatul francez, care e de atâtea zeci de ani, fără sincope, fără notariat de stat ş.a.m.d. Când te duci acolo, trebuie să fii avid de a lua pe retină tot ce fac ei bun și poate fi adaptat în ţară la noi. Adică multe lucruri nu sunt concepţie pur românească. Nu, sunt aduse din străinătate, dar adaptate pentru nevoile noastre. Şi sunt lucruri extraordinar de bune. Poate în unele domenii suntem mai avansaţi decât unii care au tradiţie şi vechime. Acum câţiva ani a venit o delegaţie a Notariatului Chinez, cu care avem o relaţie extraordinară, să viziteze câteva ţări — chinezul întotdeauna orientat din estul Europei — deci ştia la cine vine —, să le vadă gradul de dezvoltare și să li se prezinte instituţia. A vizitat instituţia, a vizitat birouri notariale. Era chiar o delegaţie la nivel foarte înalt, cu factori de decizie… Și seara am mers la restaurant, la masă, cu ei şi m-au întrebat: ,,Cum de atât de repede, de la notariatul de stat, v-aţi dezvoltat? De ce? Care-i cheia succesului?” Acum, nu știu dacă le-a convenit, dar eu cred că s-a dezvoltat pentru că absolut toţi, din notari de stat, am devenit notari publici; că primii conducători au fost foştii notari de stat şi au fost greutăţile de la notariatul de stat — n-aveam scaune, n-aveam birouri… Eram cenușăreasa justiţiei… și atunci toţi am dorit: ,,Domnule, trebuie să facem ceva, să promovăm…”Asta este una. Şi a doua a fost gândirea ca fiecare notar să dea bani. Că, dacă nu era putere economică, n-aveai cum să realizezi tot. Şi de aceea oamenii au avut încredere în conducătorii lor, că banii cu care au cotizat se vor întoarce înapoi, prin servicii, tot la ei. Ei au dat bani la Cameră, Camera a cumpărat, a luat arhivele de la Notariatul de Stat, ei pot să vadă documentele de la Notariatul de Stat gratis, de la arhive… Adică s-au întors serviciile către ei. Dar, într-un fel, şi către cetăţeni. Dar cetăţenii nu cunosc efortul.
Legal Point: Vă mulţumesc, doamnă Rotaru, pentru această discuţie, sper să fim împreună — şi cu domnul preşedinte Mănescu, şi cu ceilalţi conducători ai profesiilor juridice — la Gala Legal Point, unde să ne adresaţi mesajul dumneavoastră.
Doina Rotaru: Mulţumim şi noi foarte mult pentru intenţia de a ne asculta.
Venue Grand Ballroom, Timișoara, 6 aprilie 2019
Notar public EDUARD LAMBERT Preşedinte al Colegiului director CAMERA NOTARILOR PUBLICI TIMIŞOARA
În seara
Arhim. conf. univ. dr.TEOFAN MADA
SURSA: ARQ.RO
S-au împlinit o sută de ani de la sacrificiul lui Gheorghe Ionescu. Notarul Gheorghe Ionescu a murit legat