Renunțarea
la proprietatea unui imobil nu dă dreptul unității administrativ-teritoriale,
de la locul situării acestuia, să refuze calitatea de proprietar pe care i-o
conferă legea. Dacă
Două știri vehiculate în mass-media internațională mi-au captat recent atenția. Vi le împărtășesc ca element argumentativ în pledoaria mea pentru o imperioasă bună-credință în abordarea oricăror discuții pe tema digitalizării activității și a serviciilor birourilor notariale, indiferent la ce nivel decizional se vor fi purtând aceste discuții.
Prima: un hacker olandez în vârstă de 25 de ani a furat și a vândut datele personale a milioane de oameni din întreaga lume[1]. În total, au fost expuse nouă milioane de înregistrări în format electronic, sustrase de pe servere guvernamentale, aflate în principal în Austria, Marea Britanie, Țările de Jos și China – țări mult avansate în era digitală comparativ cu România și, credeam eu inițial, capabile să garanteze protecția datelor vitale aflate în clouduri.
Cea de a doua: Forumul Economic Mondial, în raportul Global Cybersecurity Outlook 2023, avertizează că 86% dintre liderii de afaceri și 93% dintre liderii companiilor IT&C[2] ai lumii consideră că în următorii doi ani este iminent un atac cibernetic global, care va distruge infrastructura digitală a planetei, atâta câtă va fi fiind ea la acea dată[3].
Prima informație este factuală și deja la timpul trecut. Cea de-a doua intră în categoria previziunilor, cel mai probabil materializabile, date fiind credibilitatea și notorietatea sursei de diseminare. Ambele însă configurează aceeași realitate dură, definită de riscuri dificil de evaluat ca amplitudine și prejudicii la adresa securității cibernetice a instituțiilor și a agențiilor guvernamentale, a agenților privați și, nu în ultimul rând, a fiecăruia dintre noi, ca cetățeni cu identitate și istoric digital.
Despre capabilitatea de prevenire și răspuns la incidentele cibernetice – care, iată, nu doar că se produc spectaculos și, pare-se, implacabil, dar sunt prognozate să atingă dimensiuni planetare – nu am auzit mare lucru. Cyber-gardienii rețelelor telematice sunt depășiți de rapiditatea și inventivitatea cyber-bandiților globali. Este o axiomă pe care suntem obligați să o tratăm asumat, cu toată seriozitatea și buna-credință față de interesul general, noi toți cei implicați în configurarea și implementarea notariatului digital.
Ar fi o naivitate extrem de periculoasă, dată fiind miza, să credem că un notariat de tradiție, cum este notariatul român, rezultat al evoluției normale, logice și inerente în context istoric, ar putea înlocui peste noapte un sistem funcțional, care garantează securitatea datelor și siguranța circuitului civil și a dreptului de proprietate , cu un altul, aflat în stadiul de experiment mai mult sau mai puțin avansat în diferite colțuri de lume. Aceasta nu este o pledoarie în favoarea unor interese contrare dezvoltării noilor tehnologii, ci este un apel la coerență, la rațiune și seriozitate.
Împreună cu partenerii noștri instituționali, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Justiției, avem obligația de bona-fide în fața societății: sinceritate în cuvinte și fidelitate în angajamente. Nouă, celor 2.575 de notari publici activi, ne revine rolul de vioara întâi în această adevărată revoluție, menită să schimbe, plenar și deocamdată cu consecințe pe termen lung necunoscute, coordonatele fundamentale ale profesiei. Atenție!, nu și valorile și etica acesteia. Ca practicieni ai dreptului notarial și ca „barometre” credibile ale pulsului societății românești, avem datoria de a ne ajuta partenerii instituționali să discearnă și să evalueze cât de corect posibil nu doar avantajele, ci și riscurile inerente pe care revoluția digitală le prezintă pentru încrederea publică și stabilitatea socială.
Profesia noastră are un statut aparte în galeria profesiilor juridice. Suntem terți de încredere supuși unui statut hibrid: practicăm o profesie liberală și, totodată, suntem delegați ai puterii publice. Proiectarea și implementarea transformării digitale a notariatului presupun, prin urmare, plasarea tranziției digitale în contextul general al „seismelor” politice și juridice implicate de dezvoltarea noilor tehnologii pentru Stat, el însuși confruntat cu propria-i metamorfoză digitală.
Așadar,
evoluăm într-un tandem inseparabil care impune adaptarea simetrică la
schimbare. Altfel spus: autoritatea și credibilitatea celui care coordonează
schimbarea în fața celui care participă activ la aceasta derivă strict din
puterea exemplului. În sens contrar, parteneriatul pentru digitalizare se
destabilizează, cu riscurile de rigoare la adresa reușitei întregii operațiuni.
Cu siguranță, nici noi
și nici partenerii noștri instituționali nu ne dorim acest lucru. Lucrăm
împreună cu bună-credință, focusați pe un obiectiv unic: binele comun.
[1] https://www.agerpres.ro/zig-zag/2023/01/25/un-hacker-olandez-a-furat-datele-tuturor-austriecilor–1048632
[2] Information Technology&Communications
[3] https://www.weforum.org/press/2023/01/geopolitical-instability-raises-threat-of-catastrophic-cyberattack-in-next-two-years/
Renunțarea
la proprietatea unui imobil nu dă dreptul unității administrativ-teritoriale,
de la locul situării acestuia, să refuze calitatea de proprietar pe care i-o
conferă legea. Dacă
Ne
aflăm, iată, în fața unor noi provocări. Încă o perioadă dominată de restricțiile
pandemiei se confirmă, îndemnându-ne să găsim soluții pentru a păstra activ
serviciul