Balul Juriștilor de la Viena

Palatul Hofburg, 2 martie 2019

Notar public conf. univ. dr.
ADINA-RENATE MOTICA
CAMERA NOTARILOR
PUBLICI TIMIȘOARA

În seara sâmbetei de 2 martie 2019, Palatul Hofburg din Viena și-a deschis porțile pentru a găzdui Balul Vienez al Juriștilor, a cărui tradiție măsoară peste 200 de ani. Organizat sub înaltul patronaj al Baroului de avocați și al Camerei Notariale a Austriei, balul s-a desfășurat în acest an sub mottoul „Tradition with a Twist”. Organizatorii au construit întreaga atmosferă pe ideea păstrării tradițiilor, care se îmbină însă cu noi elemente și aspecte, astfel încât fiecare invitat să aibă posibilitatea, după gusturile proprii, să aleagă, dintre multiplele săli în care s-a desfășurat evenimentul, locul în care muzica i s-a părut cea mai potrivită.

Pe acordurile Dunării Albastre a lui Johann Strauss, comitetul de organizare și-a întâmpinat invitații de onoare, printre care se numără reprezentanți ai profesiilor juridice din Austria și din diverse state ale lumii, dintre care îi amintim pe: profesor onorific Josef Azizi, prim-președintele Camerei Curții de Justiție a Uniunii Europene, avocat emerit prof. univ. dr. Walter Barfuss, director general al Autorității Federale pentru Concurență, președintele Institutului Austriac de Standardizare, președintele onorific al Societății Juridice din Viena, avocat dr. Gerhard Benn-Ibler, președinte onorific al Baroului avocaților din Austria, președinte al Societății Juridico-Politice, avocat dr. Dieter Böhmdorfer, ministru federal, fost ministru al justiției, avocat prof. univ. dr. Michael Breitenfeld, secretar general al Comisiei Juridice din Austria, avocat magister dr. Thomas Schreiner, președinte al Baroului avocaților Burgenland, avocat magister dr. Michael Schwarz, președinte al Baroului avocaților Austria de Sud, notar public dr. Michael Lunzer, președinte al Camerei Notarilor din Viena, Austria de Sud și Burgenland, precum și Alteța Sa Maria-Pia Kothbauer, Prințesă de Liechtenstein, ambasadoarea Principatului Liechtenstein, Excelența Sa Johannes Konrad Haindl, ambasadorul Republicii Federale Germania, Excelența Sa Robert Leigh Turner, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Excelența Sa Marc Albert Ungeheuer, ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg, Excelența Sa António de Almeida Ribeiro, ambasadorul Republicii Portugheze, Excelența sa Khojesta Fana Ebrahimkhel, ambasadoarea Republicii Islamice Afganistan, Excelența Sa Sergio Barbanti, ambasadorul Republicii Italiene, Excelența Sa Prințul Sebastian von Schoenaich-Carolath, ambasadorul Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta, Excelența Sa Kjersti Ertresvaag Andersen, ambasadoarea Regatului Norvegiei și Excelența Sa Ghislain Jean M. DʼHoop, ambasadorul Regatului Belgiei.

În alocuțiunea de deschidere, din partea organizatorilor a vorbit Dr. Alexander Schenwimmer, președintele Uniunii Juriștilor, care a ținut să sublinieze faptul că Balul Juriștilor de la Viena a devenit în timp un loc în care se nasc prietenii între reprezentanții profesiilor juridice, nu doar din Austria, ci și din întreaga Europă, fiind o întâlnire care vine să completeze simpozioanele profesionale, conferințele și congresele deja tradiționale, dintre care însă cel mai iubit format și cel care a depășit mai mult granițele Austriei este și rămâne balul.

După deschiderea balului cu debutanții, care au dansat în coregrafia prof. Thomas Schäfer-Elmayer, pe acordurile din Militärpolonaise în A-major a lui Frédéric Chopin, invitații s-au bucurat de prezența excepțională a sopranei Maria Nazarova de la Opera de Stat din Viena, care a vrăjit întreaga asistență cu aria Olympiei din opera „Povestirile lui Hoffmann”, urmată de balerinele de la „Europaballett”, care au prezentat un moment efervescent având ca temă celebrul cancan al lui Jacques Offenbach.

Unul dintre momentele importante ale balului l-a constituit tombola caritabilă care a avut ca scop strângerea de fonduri pentru Asociația „Wider die Gewalt”, care se bucură de o tradiție de peste 30 de ani și a cărei activitate se concentrează pe sprijinirea persoanelor care au fost supuse diferitelor forme de violență. În cadrul evenimentului, președinta asociației, doamna Marika Lichter, a ținut să precizeze că „violența este în societatea noastră, din păcate, de foarte multe ori, exprimarea neputinței, a neștiinței și uneori chiar a bolii, însă, indiferent de ceea ce o generează, victimele trebuie ajutate și protejate”.

Balul s-a bucurat de un real succes, invitații, încântați de tot ceea ce au pregătit organizatorii, părăsind palatul Hofburg în zori, cu brațele pline de flori din fastuoasele aranjamente care au împodobit sălile, cu gândul deja la ediția din 2020.