Autoritatea părintească – între măreție şi decădere

Notar public Dragoș ISACHE

Camera Notarilor Publici Bacău

 Lucrarea, apărută la Editura Solomon în anul 2018 şi coordonată de prof. univ. dr. Marieta Avram, este structurată în trei părţi, cuprinzând 26 de studii care aparţin unor cadre didactice şi practicieni ai dreptului cunoscuţi şi consacraţi în materia dreptului familiei, dar şi unor psihologi şi psihoterapeuţi cu experienţă în materie.

 Lucrarea constituie o sursă bogată de informaţii, teorii, discuţii, polemici, rezolvări şi propuneri de lege ferenda într-un domeniu – autoritatea părintească – care pentru notari prezintă o importanţă deosebită. De la divorţul soţilor care au copii minori, autorizarea actelor de dispoziţie de către autoritatea tutelară până la chestiunea de a şti în ce măsură acordul de călătorie al unui părinte poate fi revocat unilateral de acesta, notarul se confruntă permanent cu manifestări concrete ale autorităţii părinteşti. Din acest motiv, a înţelege mai bine conceptul de autoritate părintească şi exercitarea acesteia sunt esenţiale pentru notar.

 În acelaşi timp, cercetarea acestei lucrări constituie un act de cultură juridică, care trebuie să se integreze în mod firesc în activitatea notarială.