S-a născut în anul 1864 în Căbești, Bucovina (localitate
ce face parte din Ucraina în zilele noastre). A urmat cursurile Facultăţii de
Drept a Universităţii
Inspirat, în editorialul acestui număr al Buletinului Notarilor Publici, Viorel Mănescu, președintele UNNPR, abordează, printre altele, tema coeziunii.
Citind acest editorial, am intuit că, într-un fel, președintele a simțit nevoia să ne dezvăluie unul dintre secretele unui management profesional de succes: COEZIUNEA.
Încercând să analizez conceptul de „coeziune profesională”, am realizat că acesta este cu atât mai valoros cu cât contextul social și politic este unul extrem de franjurat și profund divizat.
Am făcut un pas în plus și am aflat că prin coeziune se înțelege „starea de emergență a unui grup”, stare influențată de un sistem normativ comun și asumat, de asemănarea dintre membrii grupului, de mărimea grupului, de obiectivele comune, de amenințările și provocările la care sunt supuse aceste entități. Am înțeles că lipsa coeziunii duce la conflicte și că orice conflict produce pierderi în ambele tabere. Am (re)descoperit că armonia/coeziunea se bazează pe încredere reciprocă și că aceasta nu poate fi mimată.
Am înțeles importanța conceptului! Fără falsă modestie, apreciind sincer rolul și valoarea fiecărei profesii juridice, preluând din concluziile celor ce studiază exercițiul managerial al organizațiilor, putem spune că suntem printre cele mai organizate și unite profesii juridice. Din acest motiv, unii ne admiră, alții ne invidiază. Într-un fel, această atitudine este firească și ne motivează!
Fiecare laudă ne-a responsabilizat, fiecare atac ne-a obligat să fim mai uniți și mai buni! În tăcere, cu înțelepciune, s-au făcut pașii care ne-au adus în această poziție.
Într-un mod elegant și subtil, editorialul președintelui ne invită să construim. Să construim armonia profesională. Să fim res-ponsabili față de ce s-a realizat. Ne invită să facem…, de ce nu, un pas în plus. Ne provoacă să construim. Respectându-ne și admirându-ne reciproc, sprijinindu-ne unii pe alții în promovarea intereselor legitime, noi, toate profesiile juridice vom putea proiecta un model de coeziune interprofesională care să depășească orgolii, tensiuni, concurență neloială.
Pare utopic! Pare utopic, dar drumul către toate marile realizări începe cu un pas. Acel prim pas care mă duce cu gândul la cele spuse, inspirat, de Benjamin Franklin: „Primul pas spre bine este acela de a nu face rău!”
S-a născut în anul 1864 în Căbești, Bucovina (localitate
ce face parte din Ucraina în zilele noastre). A urmat cursurile Facultăţii de
Drept a Universităţii
Notar public dr. Dumitru Viorel MĂNESCU
Președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România
Stimați confrați, dragi colegi,
prieteni,
Vă invit la câteva momente de reflecție și