Am redescoperit valența profundă a solidarității profesionale

Trăim cu toții vremuri de teamă ce au venit peste noi pe neașteptate!

Mai mult decât rapiditatea cu care s-a instalat teama, ne înspăimântă că nu știm când și cum se va încheia această perioadă.

Cunoaștem din istorie că omenirea a mai trecut prin astfel de crize globale, dar niciunul dintre noi nu se poate „lăuda cu o astfel de experiență.

Percepții greșite, datorii, proiecte amânate, siguranța clienților și a colaboratorilor noștri, temerea extinderii molimei și multe alte probleme ce apar în viața de zi cu zi a familiilor noastre ne apasă sufletul și ne macină gândurile aproape dureros și permanent.

Scormonim în noianul de stări, în cascada de „breaking news” și în mesajele importante cu care ne inundă rețelele de socializare cu speranța că vom găsi vești bune, statistici optimiste și luminița de la capătul tunelului.

Sufocați de cantitatea de știri contradictorii și neverificate, asaltați de specialiști sau pseudospecialiști ce ne transmit din țară și străinătate dezbateri interminabile privind rolul și locul măștilor chirurgicale, aproape că am renunțat la programele de știri și am redescoperit farmecul bibliotecii. Am renunțat la statisticile privind numărul de infectați și am preferat desenele animate vizionate împreună cu copiii.

Am experimentat bucuria sărbătorilor religioase exprimate într-un mod… inedit. Am redescoperit respectul pentru oameni și profesii pe care ne învățasem să le privim și să le catalogăm eronat și cu rea-voință.

Poate că în goana nebună după „mai mult”, „mai multe” și „mai repede” am neglijat și pierdut valori fundamentale.

Este vremea să ne reamintim de plăcerea cinei în familie, de bucuria ascultării melodiei preferate, de șansa de a aparține unui corp profesional puternic și unit.

Așa cum amintea Andrei Pleșu în Dilema Veche, depășind „frazeologia de criză” ce face referire la atributele comunicării și ale descoperirii de sine, ne-am delectat cu „umorul de forță” sau „umorul inepuizabil” pe care l-au experimentat mulți dintre noi în vremuri predecembriste. Am redescoperit spiritul național asumat și expus.

Pe lângă toate aceste temeri și redescoperiri, cumva firești pentru toată lumea într-un asemenea context, ca notari publici, cei mai mulți dintre noi am avut revelația că nimic nu este de neclintit și de neatins.

Ceea ce părea stabil și indestructibil poate într-un timp foarte scurt să devină instabil și vulnerabil.

Am înțeles că și profesia noastră poate fi afectată ca întreaga societate, că putem depăși criza doar dacă rămânem uniți.

Ne-am dat seama poate mai bine ca niciodată cât de vitală este, pentru ambele părți, relația notar – client. Am descoperit încă o dată atât importanța și utilitatea publică a profesiei, cât și riscurile și răspunderea pe care le găsim în această profesie minunată.

Am înțeles diferit și mai decent termenul „concurență”și ne-am bucurat descoperind valențe mai profunde ale conceptului „solidaritate profesională”.

Poate că în timpul acesta planeta a spus STOP pentru o vreme.

Poate că natura și-a luat răgaz să se regenereze.

Poate că era nevoie de o vreme de tihnă pe care noi nu aveam puterea să o decidem!

Este vremea credinței, a științei, a familiei, a profesioniștilor îndrăgostiți de propria profesie, a introspecției.

Avem în vremea aceasta speranța dată de faptul că viața a triumfat de fiecare dată în asemenea momente.

Avem mai presus de toate și de tot credința în Dumnezeu și certitudinea că nu suntem singuri.

Avem, nu în ultimul rând, o profesie care ne-a oferit de fiecare dată oportunități și perspective noi. Sunt convins că le vom explora, cu succes, împreună!