Se
întâmplă, în mod obișnuit, ca soții să dorească să opereze un transfer al unui
bun sau a unei fracțiuni dintr-un bun din patrimoniul unuia
Vedem lumea așa cum suntem noi și nu așa cum este ea în mod real. Este ceea ce am învățat de-a lungul timpului din reușitele și erorile personale, dar și din întâlnirile importante la nivel existențial, karmice aș putea spune, de care am avut parte în viață. Foarte puțini oameni m-au dezamăgit cu adevărat, foarte puține încercări au fost de netrecut și, indiferent de context, deznodămintele unor situații ce păreau insurmontabile la prima vedere s-au dovedit a fi oportunități unice de creștere și dezvoltare personală.
Momentele dificile de care toți, fără excepție, avem parte mai devreme sau mai târziu în existență ne forjează ca oameni, comunități și națiuni. Sunt deja peste doi ani de zile de când noi, notarii, verificăm curent acest adevăr în împrejurări istorice, excepționale aș putea spune. Ne-am mobilizat și am reacționat uniți și la momentul potrivit, alăturându-ne efortului general de susținere a concetățenilor noștri afectați de pandemie. Ajutoare financiare, aparatură și instrumentar medical, consumabile necesare funcționării spitalelor COVID au fost rapid direcționate către cei care aveau nevoie. Am făcut bine, am salvat vieți.
În mod nedorit și neașteptat istoria se repetă, cu rele… și cu bune. Exodul din calea războiului al populației civile din Ucraina, dramele umane, tragedia atâtor vieți distruse nu aveau cum să ne lase indiferenți. Am trecut în plan secundar preocupările cotidiene aflate sub semnul normalității existenței și am strâns din nou rândurile pentru a ne ajuta semenii. Nu la întâmplare, nu sub impulsul emoțiilor puternice care, fără îndoială, ne încearcă pe toți în aceste momente. Am acționat strategic, organizat, vizând atât implicarea profesiei pe plan intern și internațional, cât și pe cea personală, acolo unde au existat resurse și posibilități.
Reacția de răspuns a notariatului român la situația de criză umanitară a fost promptă, oferind soluții validate de forurile internaționale ale profesiei prin adoptarea lor. Ne-am implicat activ în elaborarea rezoluției Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană de acordare a statutului de membru observator notariatului ucrainean. Personal, am solicitat forului european al profesiei mobilizarea rezervei financiare a CNUE pentru sprijinirea notariatului ucrainean și a refugiaților de război. Mai mult, dată fiind dificultatea acordării directe de sprijin cetățenilor ucraineni din teatrul de război, am propus ca toate notariatele naționale membre CNUE să susțină eforturile notariatelor din statele aflate la granița cu Ucraina. Este vorba despre România, Polonia, Ungaria și Slovacia, țări ale căror notariate pot facilita tranzitarea ajutoarelor provenite din vestul și din nordul continentului european.
Pe plan intern, ne-am structurat intervenția în direcția soluționării crizei umanitare la nivel central – UNNPR, la nivelul Camerelor Notarilor Publici și, nu în ultimul rând, la nivel individual. Am acordat refugiaților din Ucraina sprijin financiar și ajutoare materiale de strictă necesitate, finanțate din sursele proprii ale organismelor profesionale menționate. Birourile notariale, la rândul lor, și-au organizat activitatea astfel încât să poată veni în întâmpinarea solicitărilor de consiliere juridică din partea refugiaților de război aflați în tranzit către alte țări ale Uniunii Europene. Am verificat înainte de a mă așeza la masa de scris: 93 de birouri notariale din 40 de localități ale țării au anunțat că acordă consiliere pro bono acestor oameni atât de greu încercați. Mai mult chiar, avem colegi care găzduiesc personal familii de refugiați, primindu-i cu generozitate în casele lor, alături de familiile lor. Sunt impresionat și vă mulțumesc pentru aceste gesturi de solidaritate! Mă obligă și ne obligă să ne ridicăm la înălțimea momentului, uniți ca întotdeauna.
Privind retrospectiv în istoria recentă a profesiei, dar mai ales cunoscându-vă personal pe cei mai mulți dintre dumneavoastră, pot spune că noi, notarii, ne „antrenăm” de mult și constant în sportul de performanță al faptelor bune. Aproape fiecare comunitate locală poartă amprenta inițiativelor umanitare ale colegilor noștri. De aceea, ne-am propus să mergem pe urmele binelui dăruit celor din jur cu altruism și empatie și să întocmim un compendiu al bunătății față de semeni, o filă de istorie neconvențională a notariatului român modern. A fost un drum lung și anevoios, am vorbit cu mulți dintre dumneavoastră, am vorbit cu și mai mulți oameni cărora li s-au schimbat destinele întâlnindu-vă în momente critice din viețile lor. Rezultatul vă este dedicat: un supliment editorial care însoțește acest număr al Buletinului Notarilor Publici și care se numește „Notariatul român sub semnul responsabilității sociale. Un atlas al faptelor bune”. Este o culegere de povești de viață plăcute, optimiste și reconfortante, potrivite acestui anotimp al renașterii. Vă invit să o savurați în clipele de răgaz.
Lectură plăcută și să ne revedem la mai multe fapte bune!
Se
întâmplă, în mod obișnuit, ca soții să dorească să opereze un transfer al unui
bun sau a unei fracțiuni dintr-un bun din patrimoniul unuia
EGIPT
Convenție privind asistența judiciară în materie civilă, comercială și de statut personal între Republica Socialistă România și Republica Arabă Egipt (ratificată prin Decretul