Luni, 9 decembrie 2019,
în Sala „Dimitrie Cantemir” de la Palatul Parlamentului, a avut loc lansarea
cărții „Constituția României. Comentariu pe
articole”, ediția a II-a. Comentariul,
Luana BLIDAR
Reprezentantă a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici
din România la Bruxelles
În 6 decembrie 2018, a avut loc, la Bruxelles, reuniunea Adunării generale a CNUE.
Au participat reprezentanți din partea notariatelor membre ale CNUE. Delegațiile din Germania, Franța, Austria, Belgia, Spania, Ungaria, Italia, Grecia, Luxemburg, Estonia, Portugalia, Polonia, Republica Cehă, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia au fost conduse de către președinți.
Bulgaria, Croația, Malta și Olanda au fost reprezentate la nivel de vicepreședinți. Din partea notariatului turc a fost prezent președintele Dursun Cin. Restul notariatelor cu statut de observator CNUE (sârb, muntenegrean și macedonean) au fost reprezentate de către vicepreședinți.
Ședința a fost condusă de președintele CNUE pentru anul 2018, dl Marius Kohler (Germania), cu suportul biroului CNUE (dl Raul Rădoi, secretar general, și angajați ai CNUE).
Dl Pierre-Luc Vogel (notar în Saint-Malo și preșe din te onorifi c al CSN) a fost ales președinte al CNUE pentru anul 2019 în unanimitate. Dl Georgios Rouskas (președinte al notariatului grec) a fost ales vicepreședinte CNUE cu 21 de voturi favora bile și unul împotrivă. Notariatele bulgar, maghiar, italian, olandez și sloven vor face parte din Consiliul de administrație în 2019.
Dl Pierre-Luc Vogel a ținut o alocuțiune în care a sin tetizat obiectivele principale ale mandatului său: consolidarea imaginii unei Europe care își protejează cetățenii, inclusiv prin activitatea notarială menită să asigure siguranța juridică; asigurarea unității notariatului european (un lobby comun și eficient, o comunicare mai bună cu instituțiile europene, o ameliorare a organizării interne a CNUE și a calității reuniunilor notariatului european); promovarea dezvoltării tehnologice în beneficiul no tariatului (sisteme interconectabile, statistici imobiliare, securizarea transmiterii actelor autentice prin intermediul platformei EUFides).
Dl Rouskas a mulțumit pentru votul de încredere acordat de Adunarea generală și a precizat că notariatul grec a ieșit întărit din criza economică, a primit noi competențe la nivel național și este pregătit să-și asume mandatul pentru președinția CNUE în 2020.
În continuare, notariatele membre CNUE au comunicat subiecte de actualitate de natură politică sau legislativă.
Notariatul german a precizat că situația politică din Germania este tensionată în urma alegerilor din Bavaria și a deciziei cancelarului Merkel de a renunța la președinția CDU. Pe de altă parte, aceste lupte politice interne favorizează menținerea unui statu-quo pentru notariat.
Notariatul francez a informat că, în data de 23 octombrie 2018, și-a ales un nou președinte, în persoana dlui Jean-François Humbert, notar în Paris. A comunicat, în egală măsură, că investește în dezvoltarea noilor tehnologii, în condițiile în care 90% din actele notariale sunt în format digital, iar actul la distanță se realizează prin folosirea videoconferinței. Numărul notarilor crește constant în Franța în urma implementării Legii Macron. Se preconizează că, până în 2020, vor intra în profesie 700 de notari suplimentari. În ceea ce privește formarea notarială, notariatul francez dorește o reformare a modului de predare a cursurilor și a apelat la mediul universitar pentru a preda cursuri de drept internațional notarilor. Nu în ultimul rând, în perioada 2 – 5 iunie 2019, notariatul francez va organiza, pentru prima dată în istoria sa, congresul național în alt stat membru (Bruxelles, Belgia), pentru a-și arăta deschiderea europeană.
Notariatul austriac a declarat că a ajuns la un acord cu Ministerul Justiției pentru a-și păstra competențele în domeniul dreptului comercial.
Notariatul sloven a anunțat că a obținut noi competențe în domeniul dreptului familiei: contracte de căsătorie și divorțul prin acordul părților, fără minori.
Notariatul ceh a semnalat, în egală măsură, că a obținut competențe în domeniul divorțului prin acordul părților și că are o relație de cooperare excelentă cu Ministerul Justiției.
Notariatul român a declarat că discuțiile din cadrul CNUE cu privire la dreptul comercial și pachetul legislativ privind societățile au condus la o refl ecție internă cu privire la redobândirea competențelor în acest domeniu. Acesta a subliniat că anul 2019 va fi unul electoral, cu alegeri europene în mai și alegeri prezidențiale în noiembrie. Nu în ultimul rând, România are șansa de a se afi rma la nivel european prin preluarea președinției Consiliului UE la 1 ianuarie 2019.
Notariatul italian a declarat că este implicat în implementarea corectă a legislației privind lupta împotriva spălării banilor, iar notarii reprezintă profesia care face cele mai multe notificări pentru cazurile suspecte.
Notariatul maghiar a menționat că studiază modul în care inteligența artifi cială poate să fie folosită în interesul notariatului și refl ectează la folosirea tehnologiei de tip blockchain în activitatea notarială.
Notariatul bulgar a declarat că, în februarie 2019, vor avea loc alegeri pentru desemnarea unui nou președinte al notariatului.
Notariatul grec a anunțat că a dobândit noi competențe în domeniul divorțului prin acordul părților și încearcă să mențină implicarea notarială în cadrul unei noi platforme electronice pentru licitații (e-licitații).
Notariatul belgian a declarat că a obținut noi competențe în domeniul pactelor succesorale. În plus, a dezvoltat o aplicație de comunicare on-line pentru clienții interesați de dreptul familiei, respectiv contractele de căsătorie.
În Malta, a fost adoptată în 2017 o nouă legislație pentru contractele de coabitare. Notarii au obținut noi competențe, însă unele dintre prevederile legislative sunt împotriva Codului civil și trebuie amendate. Notariatul maltez a elaborat un ghid cu privire la Regulamentul european nr. 2016/679 privind protecția datelor cu caracter personal.
Notariatele reunite în cadrul Adunării generale au dezbătut principalele dosare legislative și politice europene: propunerile Comisiei Europene în dreptul comercial, dosarele relevante pentru dreptul familiei (Regulamentul european Bruxelles II bis referitor la competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești, proiectul Institutului de Drept European privind „Mai multă autonomie pentru familiile europene”, programul de acțiune al CNUE pentru 2016 – progrese în pregătirea pentru implementarea regulamentelor 2016/1103 și 2016/1104), dreptul imobiliar (studiul ZERP II), instrumente autentice [revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1393/2007 privind notifi carea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială și a Regulamentului nr. 1206/2001 privind colectarea de probe în materie civilă sau comercială], precum și strategia europeană privind e-justiția pentru perioada 2019 – 2023.
Un dosar de interes pentru notariatul român este cel referitor la Regulamentul european Bruxelles II bis. Notariatul român a fost foarte implicat în negocierile pentru reformarea regulamentului. Astfel, s-a reușit menținerea unei defi niții mai cuprinzătoare a instanței, care să includă toate autoritățile competente pentru decizii privind divorțul sau acordurile parentale. Notariatul român a avut o contribuție decisivă în blocarea presiunilor anumitor state membre de a exclude notarii din defi niția instanței (s-a încercat introducerea într-un considerent a mențiunii că doar autoritățile ce exercită funcții administrative și jurisdicționale pot fi considerate instanță, în temeiul regulamentului) și de a menține principiul recunoașterii actelor autentice în aceleași condiții cu deciziile judecătorești. Menținerea competențelor notariale în domeniul divorțului și acordurilor parentale pentru deciziile ce pot circula și pot fi recunoscute în alt stat membru este importantă mai ales din perspectiva contribuției nota riale la degrevarea instanțelor pentru situațiile în care părțile s-au pus de acord.
Nu în ultimul rând, notariatul român a contribuit activ la redactarea raportului CEPEJ pentru 2018 pentru funcția notarială, adoptat în unanimitate de către Adunarea generală a CNUE. Raportul pentru 2018 a fost împărțit în mai multe capitole: descrierea profesiei (notariat de drept civil), statutul, numărul și competențele notarilor de drept civil, sistemul de control al profesiei notariale, egalitatea de gen, noile tehnologii (comunicarea digitală între notariat și administrație și comunicarea cu registrele, e-postila), noile tehnologii în serviciul clientului, noile tehnologii și cele mai bune practici la nivel european (ARERT, EUFIdes, RNE), alte exemple de bune practici: competențe non-contencioase, divorțul prin acordul părților.
Următoarea Adunare generală va avea loc în martie 2019 la Bruxelles.
Luni, 9 decembrie 2019,
în Sala „Dimitrie Cantemir” de la Palatul Parlamentului, a avut loc lansarea
cărții „Constituția României. Comentariu pe
articole”, ediția a II-a. Comentariul,
II. Obligativitatea lichidării
§47. Familial și
succesoral. Legalitate și veridicitate. Măsura în care poate fi considerată obligatorie
încheierea lichidării trebuie cercetată după cum intervin în fapt